Sukeltava Seabreacher on uusin juppilelu

Timo Nieminen

Jos uskomme Floridan tai Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa asuvia rantaleijonia, vesiskootteri ei ole enää yhtään mitään. Nyt motoroidun rantalelun pitää osata myös sukeltaa ja hypätä - tai muuten se on ihan lälläri.

Niinpä Yhdysvalloissa häiritään nyt rantarauhaa Seabreacher-veneillä, joilla voi myös sukeltaa. Tosin sukellukset ovat lyhyitä, sillä laitteen bensiinimoottori tarvitsee myös ilmaa. Liian pitkää tai syvää sukellusta yrittävän Seabreacher ohjaa automaattisesti takaisin pintaan.

Innespace Productions valmistaa delfiiniä ja haita muistuttavia laitteita. Delfiiniltä ulkomuotonsa lainanneen Seabreacher J -mallin saa 155 tai 215 hevosvoiman moottorilla. Haihenkisen Seabreacher X:n voi hankkia jopa 260-hevosvoimaisella koneella. Hieman vajaat viisi metriä pitkä laite liikkuu jopa 65 kilometriä tunnissa ja se sukeltaa enintään 1,8 metrin syvyyteen. Bensiinisäiliön koko on 52 litraa, mutta minkäänlaisia kulutuslukuja ei Seabreacherin esitteistä löydy.

Valmistajan mukaan laitteita on myyty myös hyötykäyttöön, mutta ennen muuta ne ovat hupilaitteita. Seabreachereillä on Innespace Productionsin mukaan helppo ajaa, eikä hyppyjen ja muiden temppujen tai sukeltamisen opetteleminenkaan kestä kauan.

Tehtaan hinta Seabreachereille on halvimmillaan 42 000 euroa. Isoimmalla moottorilla ja sopivilla lisävarusteilla (vedenkestävä videokamera, hyvät äänentoistolaitteet jne.) hinta kipuaa reilusti yli 100 000 euroon.

Yhtään laitetta ei kuitenkaan ole myyty Pohjoismaihin, joten ostohinnan päälle tulevien verojen määrää esimerkiksi Suomessa on mahdoton arvioida. Kai tulli tämän sentään veneeksi luokittelisi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.