Video: Hätälasku kuin suoraan oppikirjasta

Timo Nieminen

Katso video!

A utot ja liikenne -teeman toimitukseen putkahti nokkela sähköpostiviesti. Turkista kesälomalta palannut pariskunta pohtii viestissään lentokoneiden ahtautta, lentokenttien ruuhkia ja monia muitakin asioita. Lopuksi he toivoivat vastausta kysymykseen: "Kamerat kuvaavat monien lentokoneiden laskut ja välittävät live-kuvan matkustamon tv-monitoreihin. Näytetäänkö kuvaa myös silloin, jos kone joutuu tekemään pakkolaskun?"

Koska toimituksen tietämys lentoliikenteestä on vajavainen, lainasimme viisautta tutulta lentäjältä. Hänen mukaansa ongelmatilanteessa kuvaa ei välitettäisi matkustamoon. Hätälaskussa matkustajien on oltava kumarassa asennossa ja kädet pään suojana, joten tv-ruudun tuijottaminen ei ole mahdollista. Lisäksi reaaliaikaisen kuvan näkeminen vain lisäisi paniikkia matkustamossa.

Eksperttimme mukaan internetistä löytyy väite, jonka mukaan matkustajat olisivat saaneet katsella monitoreista Airbus A320:n hätälaskua Los Angelesin kansainväliselle lentokentälle syyskuussa 2005. Tieto ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaikka kyseiseen tapaukseen kuulemma liittyy yksi erikoinen piirre. Kun Airbus kierteli lähes kolme tuntia kuluttamassa kerosiinia ennen hätälaskua, koneen monitoreihin pystyttiin välittämään erään tv-yhtiön uutiskuvaa tulevasta pakkolaskusta. Hyvissä ajoin ennen laskeutumista ruudut pimennettiin.

Kyseisestä JetBlue-yhtiön Airbus A320:n hätälaskusta löytyy YouTube-video, josta paljastuu lentäjien huikea ammattitaito. Nousun jälkeen poikittain juuttuneet etupyörät olisivat voineet aiheuttaa katastrofin, mutta JetBluen lentäjät toivat koneen upeasti alas tukeutuen mahdollisimman kauan takapyöriin. Tässä vaaratilanteessa kukaan ei saanut edes fyysistä mustelmaa. Henkisiä mustelmia saattoi jokunen tulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.