Opettaja autoili auringon voimalla maailman ympäri

Timo Nieminen

Sveitsiläinen opettaja Louis Palmer on ajanut maailman ympäri aurinkosähköllä käyvällä autolla. Yli 52 000 kilometrin seikkailu päättyi onnellisesti Puolan Poznaniin.

Palmerin kolmipyöräisessä Solartaxissa on kuusi neliömetriä aurinkopaneeleja, jotka ovat pienessä peräkärryssä. Täysillä akuilla Palmerin ajoneuvo kulkee lähes 400 kilometriä.

Palmer ajoi 17 kuukaudessa 38 maan halki. Kun aurinko esimerkiksi loppumatkalla syksyisessä Saksassa ei paistanut, Palmer latasi virtaa sähköverkosta. Samoin yöajossa Palmer joutui turvautumaan usein verkkolataukseen. Vesistöt Palmer ylitti autolautoilla.

Hankkeen tarkoituksena oli osoittaa, että polttomoottorilla kulkeville autoille on toimivia vaihtoehtoja. Samoin Palmer toivoo todistaneensa, etteivät sähköautot ole pelkkiä kaupunkiautoja.

Palmerin ajoneuvo kuitenkin vaatii reippaasti kehittelyä ennen kuin sen voi kuvitella yleistyvän maanteillä. Auton hinnaksi nimittäin tuli lähes miljoona euroa. Sveitsiläisseikkailija tosin uskoo, että massatuotantoon päätyessään auto maksaisi kaupassa vain noin 14 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.