Pian mennään autolla 1600 kilometriä tunnissa

Timo Nieminen

Autojen tuotekehittely on hurjempaa kuin koskaan. Mutta brittiläinen Bloodhound SSC -hanke ylittää jo mielikuvituksen rajat.

Brittiläinen tiimi on jo puolitoista vuotta rakentanut autoa, jonka huippunopeus on 1000 mailia eli 1609 kilometriä tunnissa. Tuhannen mailin haamuraja on tarkoitus rikkoa viimeistään vuonna 2011 todennäköisesti Black Rockin autiomaalla Nevadassa.

Auto saa työntövoimansa hybridiraketista, johon on kytketty hävittäjälentokoneen suihkumoottori. Auto on hieman alle 13 metriä pitkä ja se painaa 6 400 kiloa. Auto kiihtyy nollasta 1 600 kilometriin tunnissa 40 sekunnissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi käsiaseesta lähtevä luoti ei pystyisi tavoittamaan autoa.

Ennätyskokeeseen auton kuljettajaksi on värvätty Britannian ilmavoimien hävittäjälentäjä Andy Green. Hänellä on kokemusta hurjista vauhdeista sekä ilmassa että maalla jo aikaisemminkin, sillä Green rikkoi ensimmäisenä maailmassa äänivallin maakulkuneuvolla vuonna 1997. Autojen nopeusennätys (1 228 kilometriä tunnissa) on Greenin nimissä.

Valmistajan mukaan Bloodhound SSC on teknologisesti kehittyneempi kuin useimmat avaruusalukset. Valmistaja myös muistuttaa, että maanteillä on tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia - körötteleepä sitten Bloodhoundilla tai Ladalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut