Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Viiden tuhannen auton Erkki

Timo Nieminen

Merkillinen herra tämä Erkki Laine. Hän on jäämässä eläkkeelle myytyään 5 000 autoa 35-vuotisella urallaan. Vaan se miehen kaikkein pöyristyttävin ominaisuus löytyy muualta kuin numeroista: kukaan ei näet tunnu muistavan, milloin Laine olisi ollut pahalla päällä.

- Ai milloin minulla viimeksi oli huono päivä... Jos sillä tarkoitetaan asiakkaille tai työkavereille kiukuttelua, niin ei minulla ole sellaista ollut pitkään aikaan. Mitä hyötyä matalapaineen levittämisestä kenellekään olisi.

- Vaimoni tosin sanoo oppineensa tunnistamaan, milloin olen vihainen. Sen kuulemma huomaa siitä, että selitän jonkun asian niin monimutkaisesti, ettei sitä kuulija meinaa ymmärtää, sanoo Laine.

Laine on tehnyt automyyjän uransa Hämeen Auto Oy:ssä eli Hämeen Autovarusteessa.

Ennen autoihin sekoamistaan Laine oli vakuutusyhtiön aluetarkastaja. Tai sekoaminen autoihin on turhan paksu ilmaisu.

- Ennen Hämikseen tuloa en ollut erityisen kiinnostunut autoista. Enemmänkin ajauduin tälle alalle.

- Tietysti autoista innostuu, kun niistä tulee työ. Mutta olen sitä mieltä, ettei automyyjän tarvitse tietää autoista kaikkea. Ei myyjä kuitenkaan voi olla autonasentaja. Auton rakenteesta pitää myyjänkin olla selvillä, mutta jokaisen nippelin halkaisijaa ei tarvitse tietää, Laine toteaa.

Hänen mukaansa kaiken myynnin kivijalka on rehellisyys.

- Jotkut pitävät automyyjiä yhä vähän hanslankareina. Se maine juontaa 1960-luvulta, jolloin laitettiin sahanpurua vaihdelaatikkoon ääniä vaimentamaan ja tehtiin muitakin vippaskonsteja. Jokaisen menestyvän autokaupan toiminta kuitenkin perustuu rehellisyyteen. Asiakasta kun voi huijata vain kerran. Ei hän sen jälkeen takaisin tule, eivätkä tule Jyväskylän kokoisessa kaupungissa sen jälkeen muutkaan asiakkaat, koska sana leviää.

Jos pariskunta on ostamassa autoa, kaupunkilegendan mukaan lopullisen päätöksen tekee aina nainen. Vai miten on?

- Sanoisin, että hyvin, hyvin, hyvin harva mies päättää itsenäisesti auton mallin, värin ja muun kauppaan liittyvän. Naisilla on suuri vaikutus päätökseen. Sitä paitsi on iso joukko pariskuntia, joissa nainen on näennäisesti välinpitämätön, mutta tosiasiassa hoitaa ovelasti kokonaan auton valinnan, sanoo Laine.

Onko olemassa huonoja asiakkaita?

- Tottahan muutama ikävämpi asiakas on vuosien mittaan vastaan tullut. Siinä tosin tuppaa käymään niin, että jos kaupanteossa kaikki on jotenkin hankalaa, muutaman vuoden kuluttua tämä sama asiakas tulee vaihtamaan autoaan ja kaikki sujuukin kuin tanssi. Niistä kaikkein hankalimmista asiakkaista on tullut peräti elinikäisiä ystäviäni.

Onnea vaan eläkevuosille. Ja hauskoja hetkiä veneen ja lastenlasten parissa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut