Fiksujen ihmisten kylä

Timo Nieminen

Tunnustamme, että yritimme kovasti. Laadimme Autot ja liikenne -verkkosivujen kaikkien aikojen ensimmäisestä tietokilpailusta mahdollisimman vaikean.

Mutta taisimme osua omaan maaliin. Kolmea kysymystä lukuun ottamatta lukijat osoittautuivat selvästi kysyjiä fiksummiksi.

Helpoimmaksi kysymykseksi paljastui utelu Hondan CMBS-järjestelmästä. Yli 96 prosenttia vastaajista tiesi sen olevan törmäyksiä ennakoiva tutka- ja jarrujärjestelmä. Myös Eco-Test eli testi autojen ympäristöystävällisyydestä oli tuttu enemmän kuin yhdeksälle vastaajalle kymmenestä.

Hankalimpiin pähkinöihin kuului kysymys Jyväskylän ensimmäisistä järjestyssäännöistä automobiilin kuljettamiseen. Sillä - uskokaa tai älkää - nuo säännöt todella annettiin kansalle jo vuonna 1912!

Kaikkien vastanneiden kesken arvottu pääpalkinto eli noin 220 euron arvoinen navigaattori osui jyväskyläläiselle Outi Huvirannalle.

- Ihanaa. Koulumatkoille Jyväskylän ja Petäjäveden välille en enää navigaattoria tarvitse, mutta ilahtuneena sen Toyotaani asennan, sanoi 23-vuotias Huviranta.

Muina palkintoina olleet Volkswagenin ja Keskisuomalaisen tuotepaketit menivät seuraaville: Piia Aalto, Jämsä; Tapani Kattainen, Nastola: Kari Mikkola, Jyväskylä; Virpi Paananen, Jyväskylä; Jouni Pauninsalo, Kangasniemi; Hanna Saarinen, Äänekoski; Tarvo Sahisalmi, Jyväskylä; Pasi Saurikoski, Espoo ja Tommi Vuorimies, Jyväskylä.

1. Jyväskylä sai ensimmäiset järjestyssäännöt "automobiilin" kuljettamiseen a) Vuonna 1912 (38,4 prosenttia).

2. Liikennemerkit otettiin Suomessa käyttöön b) 1920-luvun alussa (53,8 prosenttia).

3. Koko maailmassa on nyt käytössä b) 650 miljoonaa henkilöautoa (72 prosenttia).

4. Jyväskylän Autotarvike Oy:n toimitusjohtaja on b) Seppo Huhtasaari (70,2 prosenttia).

5. Keski-Suomen vanhin autoliike Hämeen Auto (entinen Hämeen Autovaruste) palasi syyskuussa käyttämään historiallista nimeään. Hämeen Auto toimi Jyväskylässä jo c) 80 vuotta sitten (27,3 prosenttia).

6. Hondan kehittämä CMBS-järjestelmä on c) Törmäyksen ennakoiva tutka- ja jarrujärjestelmä (96,5 prosenttia).

7. EuroNCAP-törmäystesti on monille tuttu. Mutta mikä on EcoTest? c) Testi autojen ympäristöystävällisyydestä (92,7 prosenttia).

8. Nykyään voi tuunata vaikka uimahousunsa. Mutta mitä autojen tuunaus alunperin tarkoitti? b) Moottorin, jarrujen ja alustan parantelua (38,4 prosenttia).

9. Mercedes on espanjalaisperäinen naisen nimi, joka tarkoittaa a) Arvostusta ja viehkeyttä (55,4 prosenttia).

10. Arvostettu brittiläinen autonvalmistaja tekee autot käsityönä ja tilausten jonotusaika on yli viisi vuotta. Yritys on c) Morgan Motor Company (78,2 prosenttia).

11. BMW on lähes satavuotias yhtiö. Ensimmäinen sen valmistama kulkuneuvo oli c) Moottoripyörä (73,1 prosenttia).

12. Legendaarinen Mini esiteltiin b) vuonna 1959 (74,5 prosenttia).

13. Yleisö ei ensin lämmennyt Minille. Vasta erään britin julkinen koeajo poisti epäilyt. Koeajaja oli c) Kuningatar Elisabeth (54,9 prosenttia).

14. Opelin pitkään palvellut Vectra-malli jää eläkkeelle. Tilalle tulee a) Opel Insignia (88,9 prosenttia).

15. Turvallisuus on yksi avainsanoista autoteollisuudessa. Montako turvallisuudesta vastaavaa henkilöä työllistää Renault? b) Noin 700 (71,3 prosenttia).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.