Audi personoi takavalot – kuulisimmepa siihen edes yhden etäisesti järkevän syyn

Lisävarusteena saatavalla OLED-tekniikalla voi luoda tällaisia takavalojen kuvioita, kertoo Audi. Audi

Timo Nieminen

Me neljän vuodenajan Suomessa elävät olemme aina arvostaneet hyviä autonvaloja. Niinpä valmistajien viime vuosina käynnistämä mittelö valojen kehittelyssä ilahduttaa kovin. Lisävalo kelpaa.

Saksalaisvalmistajat ovat menneet valaisun tuotekehittelyn eturintamassa. Ja kun kovasti yritetään, välillä syntyy myös hassua tavaraa.

Audi esitteli viime vuonna e-tron Sportbackin ajovalot, jotka kuulemma voi ohjelmoida heijastamaan vaikkapa firman logon. Sittemmin Audi tosin on ollut ideastaan kovin hiljaa.

Tällä viikolla Audi puolestaan lähetti tiedotteen Q5:n uudistuksesta. Keskikokoinen katumaasturi näyttää päivittyvän hyvään suuntaan, joten se on epäilemättä yksi Audin myyntivalteista tulevina vuosinakin.

Tiedotteessa on valoteknologiaan liittyvä osuus, joka laittaa taas hämmästelemään Audin tuotekehittelyä. Tässä Audin viesti valoista:

"Seuraavan sukupolven OLED-teknologia on ensimmäistä kertaa käytössä uudistetussa Audi Q5:ssä. Lisävarusteena saatavat OLED-takavalot on jaettu kolmeen kuusisegmenttiseen osioon, jonka ansiosta voidaan luoda erilaisia valokuvioita ja -muotoja. Audi Q5:n tilaaja voi valita kolmesta takavalojen valotunnuksesta. Audi drive select -hallintajärjestelmän dynamic-ajoprofiilin mukana käyttöön tulee vielä yksi erilainen valotunnus."

Koska en ymmärtänyt, miksi takavaloja pitäisi "personoida", yritin udella lisätietoja.

Vastaus oli, että kaikenlainen autojen personointi on nyt muotia. Ja OLED-teknologialla voi kuulemma esimerkiksi käyttää yhtä takavalojen kuviota töihin ajaessa ja toista kotiin palatessa.

Herranjestas! Tuossapa ei ole hitustakaan järkeä. Korkeintaan se palvelee huonomuistisia, jotka voivat takavalojen kuviosta käydä tarkistamassa, ovatko matkalla töihin ja kotiin. Jos nimittäin määränpää sattuu unohtumaan kesken matkan.

Kuinkahan paljon syvemmältä nykyiseen verrattuna pitää lompakkoa kaivaa, jos digitaalisia OLED-valoja ( organic light-emitting diodes) pitää korjata tai vaikkapa uusia pikkukolhun jäljiltä.

Yksi hieno idea Audin uusista takavaloista löytyy: jos toinen tienkäyttäjä tulee alle kahden metrin päähän pysähtyneenä olevan Audi Q5:n perästä, syttyvät kaikki led-segmentit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.