Hupsista! Yksi valmistaja yritti irrottautua autojen luotettavuuskyselystä – päätyi tutkimuksen hännänhuipuksi

Kun tekniikka on hienompaa kuin muilla valmistajilla ja sitä on enemmän, saatetaan autoa alkuvaiheessa säätää usein, selitti Tesla amerikkalaistutkimusta. Emma Heinonen

Timo Nieminen

Perinteinen J.D. Powerin tutkimus autojen luotettavuudesta (IQS) on tänä vuonna aiheuttanut Yhdysvalloissa harvinaisen paljon jälkiaaltoja.

Tutkimuksessa uuden auton käyttöönsä saaneilta ihmisiltä kysytään, kuinka monta korjaamokäynnin vaatinutta ongelmaa autossa on ollut ensimmäisen 90 vuorokauden aikana. Tutkijat kysyvät vuosittain jokaiselta autonvalmistajalta, saako sen autojen käyttäjät ottaa mukaan tutkimukseen.

Poikkeuksetta valmistajat suostuvat, sillä ne saavat samalla paljon fatkaa omaan käyttöönsä. Tänä vuonna sääntöön tuli poikkeus, kun Tesla kielsi kyselyn lähettämisen omille asiakkailleen.

Monet Tesla-merkkisen auton omistajat/haltijat halusivat kuitenkin ottaa osaa tutkimukseen. Ja ilmeisesti kieltoa vaatineella sähköautojen valmistajalla on näkemys tuotteensa laadusta ja korjaustarpeista – Tesla oli 32:n autobrändin joukossa selvästi huonoin. Sataa Teslaa kohti korjattiin 250 vikaa ensimmäisen kolmen kuukauden käytön aikana.

J.D. Power kuitenkin kertoi tulokset julkistaessaan, ettei se tulkitse Teslan virallisesti osallistuneen tutkimukseen. Niinpä viimeisellä sijalla on virallisesti Land Rover, jonka vikojen määrä sataa autoa kohti oli 228.

Tesla on kertonut kieltäytymisen syyksi sen, että sen autoissa on enemmän innovatiivista tekniikkaa kuin minkään muun valmistajan autoissa. Esimerkiksi Teslojen tietoviihdejärjestelmiä ja itseohjautuvuutta joudutaan kuulemma alkuvaiheissa usein säätämään, mikä näkyy J.D. Powerin tutkimuksessa ja muissa vastaavissa tilastoissa.

Tutkimuksen kärkipaikan jakoivat Dodge ja Kia.

Suomessa suosituista brändeistä kymmenen vähävikaisimman joukkoon mahtuivat myös Mitsubishi, Volkswagen ja Hyundai.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut