Tunne teesi

Teekasvista (Camelia sinensis) saadaan kuutta eri teelaatua. Tee on lähtöisin Kiinasta, jossa sen käyttö on tunnettu jo 4000 vuoden ajan. Kiinasta se matkusti laivoilla Eurooppaan, Hollantiin ja Englantiin 1600-luvulla.

– Pitkän merimatkan aikana lehdet kuitenkin kärsivät ja englantilaiset, jotka uskoivat teen olevan lääke lähes kaikkiin vaivoihin, eivät aluksi pitäneet sen mausta, niinpä he alkoivat laittaa siihen maitoa ja sokeria, Savela opastaa.

Laadukkaissa teelaaduissa on tärkeää ottaa huomioon oikeat haudutuslämpötilat ja -ajat. Musta tee kestää lähes kiehuvaa vettä, mutta hyvää vihreää teetä valmistettaessa lämpötilan pitää olla matalampi, yleensä 70-80 astetta. Anne Savelan mukaan myös haudutusaikojen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei raaka-aine mene pilalle. Nykyään on saatavilla esimerkiksi vedenkeittimiä, joihin voi säätää lämpötilan, johon vesi kuumenee.

Valkoinen tee

– Teelehdet kerätään nupuillaan, eikä niitä hapeteta. Tee sisältää runsaasti antioksidantteja. Haudutuslämpötila yleensä 70-80 astetta.

Keltainen tee

– Teelehtiä hapetetaan hieman, joka antaa lehdille kellertävän sävyn. Haudutuslämpötila 70-80 astetta.

Vihreä tee

– Teelehti kerätään ja kuivataan tuoreena. Ei hapeteta, joten tärkeitä ravintoaineita on paljon. Sisältää esimerkiksi L-teaniinia, jolla on stressiä lievittävä vaikutus sekä virkistävää teiiniä. Haudutuslämpötila yleensä 70-80 astetta.

Sinivihreä tee eli Oolong

– Vihreän ja mustan teen välimuoto. Haudutuslämpötila noin 90 astetta.

Musta tee

– Hapetettu teelehti. Ei sisällä yhtä paljoa ravinteita, mutta saattaa säännöllisesti käytettynä saattaa suojata sydän- ja verisuonitaudeilta. Haudutuslämpötila 90-100 astetta.

Pu Erh (tumma tee)

- Hiestämällä fermentoitu kiinalainen, Pu Erhin maakunnasta tuleva tee, pehmeä ja pyöreä maku. Vatsaystävällistä bakteerikäymisen kautta syntyneen entsyymien ansiosta. Haudutuslämpötila noin 95 astetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut