Muistitikusta Fiat-kuskin ekovahti

Teppo Komulainen

Autonvalmistaja Fiat ja ohjelmistoyhtiö Microsoft ovat kehittäneet ecoDrive-ohjelman, jonka avulla Fiat-kuljettajat voivat oppia taloudellisemman ajotavan. Tarvitaan vain oma tietokone ja muistitikun nielevä Fiat.

Tällä hetkellä ecoDrive-valmius on kaikissa, myös jo hankituissa, Fiat 500 -malleissa ja Blue&Me-järjestelmällä varustetuissa Fiat Grande Punto -malleissa. Tekniikka on tulossa myöhemmin myös muihin Fiatin malleihin. Ohjelmiston tarjoamat taloudellisen ajon vinkit ovat kuitenkin jo nyt hyödynnettävissä automallista riippumatta, Fiat huomauttaa.

EcoDrive ohjelma analysoi kuljettajan ajotyyliä sekä opastaa, kuinka matkanteko onnistuisi taloudellisemmin ja ympäristöystävällisemmin. Ohjelman tavoitteena on ensin saada kuljettaja tietoiseksi ajotavoistaan ja tämän jälkeen neuvoa, kuinka ajotapojaan muuttamalla on mahdollista säästää rahaa ja kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Hiilidioksidipäästöjä on mahdollista karsia jopa 15 prosentilla, mikä tarkoittaa vuodessa ajomäärästä riippuen 120-200 euron säästöä polttoainekustannuksissa, Fiat kertoo.

Ohjelmistosovellus ladataan omalle tietokoneelle osoitteesta www.fiat.com/ecodrive. Ohjelman lataus ja käyttö on täysin ilmaista. Tämän jälkeen asetetaan mikä tahansa muistitikku auton Blue&Me-järjestelmän USB-porttiin.

Ajaessa kaikki kuljettajan ajotyyliin liittyvät tiedot rekisteröityvät muistiin. Sopivaksi katsotun ajorupeaman jälkeen muistitikku yhdistetään tietokoneeseen. Tietokoneohjelma analysoi ajetut kilometrit ja kuljettaja saa havainnollisen esityksen ajotyylistään ja sen kehittämiskohteista.

Ohjelmiston konkreettisten neuvojen avulla ajotyyliä on helppo muuttaa ekologisemmaksi, Fiat lupaa. Kehitys on seurattavissa ohjelmiston laskemalla indeksillä, joka kuvastaa ajon taloudellisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.