Suomen ainoa lajissaan: Chrysler New Yorker Convertible 1961

Teppo Komulainen

Mikä?

Pyhäselkäläisen autokeräilijän Jari Turusen omistama Chrysler New Yorker Convertible, 413-kuutiotuumaisella eli 6,8-litraisella, 350-hevosvoimaisella V8-moottorilla varustettu edustusavoauto vuodelta 1961. Autoja on valmistettu Yhdysvalloissa vain 435, ja tämä on ainoa lajissaan Suomessa.

Autossa on kolmiportainen, nappikäyttöinen automaattivaihteisto sekä runsas lisävarustelu: muun muassa ohjaus- ja jarrutehostimet sekä ilmastointi.

- Alkuperäinen omistaja ei hankkinut sähköikkunoita, Turunen mainitsee ainoana puutteena.

Miksi?

- Kun olin pikkupoikana ensimmäisen kerran Amerikan-autossa, se oli juuri Chrysler New Yorker, 1962-mallinen. Minulle jäi siitä pakkomielle. Olen hommannut sellaisen kuuskakkosenkin.

Milloin?

- Tässä mätsäävät luvut ja vuodet. Tämä auto on valmistettu 13.5.1961. 40 vuotta myöhemmin 13.7.2001 minä tämän ostin. Itse olen syntynyt 13.10.1961. Kun tiesin, että yksi tällainen harvinainen avomallinen auto on Suomessa, se oli minun valintani.

Mistä?

- Tämä on tilattu Idahoon. 1960-luvun puolivälissä auto muutti Kaliforniaan. Suomeen tämä tuli 1980-luvun lopussa. Auto oli vantaalaisella omistajalla ennen minua.

Mitä olen sille tehnyt?

- Autoa oli entisöity jo Yhdysvalloissa ja yhdeksän vuoden ajan ympäri Suomea ja Virossakin. Edellinen omistaja oli purkanut tämän ja saanut tehtyä korin. Ostin sen ja hirveän määrän laatikoita, joihin auto oli laitettu. Minulta meni kaksi kolme vuotta, että sain sen tuohon kuntoon.

- Viiden vuoden aikana on tullut vähän päälle 10 000 mailia (noin 17 000 kilometriä) mittariin.

Mitä aion sillä tehdä?

- Aion pitää sen. Se on minulle sellainen tavaramerkki. Ei näihin peltilehmiin pidä rakastua, mutta voi olla, että ihan viimeisenä luovun tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.