Sähköautoilu saamassa verohelpotuksen

Anniina Luotonen / STT

Sähköautoilu tulee huomattavasti aiempaa halvemmaksi, jos valtiovarainministeriön luonnostelma sähköautojen verotukseksi toteutuu. Alustavan suunnitelman mukaan akkusähköautojen verotus olisi laskemassa jopa viidennekseen nykyisestä.

Ehdotus on osa valtiovarainministeriön hahmottelemaa ympäristöperusteista energiaverouudistusta.

Kalliin sähköauton ostajalle verohelpotus on tervetullut, mutta yksinään varsin vähäinen kannustin, arvioi finanssisihteeri Petri Malinen. Hän muistuttaa, että sähköautot ovat vielä kalliita, minkä lisäksi kustannuksia voi kertyä akun uusimisesta.

Jos sähköautoilua haluttaisiin tukea, se pitäisi Malisen mukaan tehdä jollain muulla tavalla, esimerkiksi tukemalla autojen tuotekehittelyä.

Ladattavan hybridiauton käyttövoimavero ja polttoainevero laskisivat yhteenlaskettuna 4,5 sentistä kilometriltä 2,2 senttiin. Akkusähköautojen verotus laskee tätäkin enemmän.

Sähköautoista peritään käyttövoimaveroa kuten muistakin autoista, jotka käyttävät polttoaineena muuta kuin moottoribensiiniä.

Sähköautojen verotus muuttuisi viimeistään vuoden 2012 alkupuoliskolla.

Energiaverouudistus liittyy valtiovarainministeriön ensi vuoden talousarvioesitykseen, jonka ministeriö julkistaa kokonaisuudessaan nyt perjantaina.

Malisen mukaan koko energiaverouudistuksen tavoitteena on olla tasapuolinen kaikkia polttoaineita ja autoja kohtaan ja määrätä veron suuruus aiheutuneiden päästöjen mukaan.

- Ei ole tarkoitus, että verojärjestelmällä suosittaisiin erityisesti sähköautoja, Malinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.