Rullaluistelija on liikenteessä jalankulkija

Martti Ratia

Rullaluistelijat rinnastetaan tienkäyttäjinä jalankulkijoihin. Luistelija vaan kiitää tuhottomasti nopeammin kuin kävelijä. Yhteispelin säännöillä kaikki sopivat menemään. Autolla ajavan on vain tiedotettava, että rullaluistelijalla on huonot jarrut ja pysähtyminen vie pitkän matkan.

Luistelijan on käytettävä ensisijaisesti jalkakäytävää, mutta jos sellaista ei ole tai muuta jalankulkuliikennettä on runsaasti, hänen on siirryttävä käyttämään pyörätien tai ajotien reunaa. Ajotiellä rullaluistelijoiden paikka on ensisijaisesti tien vasemmassa reunassa jalankulkijoiden tapaan, muistuttaa vakuutusyhtiö If.

Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä, jossa liikkuvat rullaluistelijoiden lisäksi myös jalankulkijat, rullalautailijat, pyöräilijät ja mopoilijat, on syytä erityisvarovaisuuteen, sillä liikkumisnopeudet vaihtelevat suuresti.

Kevytväylällä kaikkien liikkujien paikka on menosuunnassa oikealla, lukuun ottamatta jalankulkijoita, jotka saavat valita vasemman tai oikean reunan kulkiessaan. Pääsääntö on, että hitaammat kulkevat väylän reunoilla ja nopeammat ohittavat keskiosan kautta.

Lemmikkiä kannattaa kävelyttää aina pientareen puolella hihnat ja fleksitaluttimet lyhyellä, ettei se ennalta-arvaamattoman liikkeen seurauksena jää nopeiden luistelijoiden jalkoihin.

Rullaluistelijan suojaimista tärkein on kypärä. Kypärän käytöllä voidaan vähentää merkittävästi rullaluistelijoille aiheutuvia päävammoja: Liikenneturvan mukaan kypärä voi estää jopa 90 prosenttia pyöräilijöiden pää- ja aivovammoista. Rullaluisteluun tarkoitetulta kypärältä edellytetään samoja suojaominaisuuksia kuin pyöräilykypärältäkin. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärä soveltuu hyvin myös rullaluisteluun, mutta tarjolla on myös pelkästään rullaluisteluun tarkoitettuja kypäriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.