Autojen hinnat halpenivat hieman

Martti Ratia

Autojen reaalihinnat laskivat hieman Euroopan unionissa vuonna 2009. Samaan aikaan korjaus- ja huoltopalvelujen sekä varaosien hinnat nousivat kuitenkin edelleen inflaatiota nopeammin. Tiedot käyvät ilmi EU-komission tuoreimmasta raportista.

Komission mukaan autojen hintojen suhteellinen vakaus johtuu suurelta osin valtiontuista, lainoista ja muista kannustimista, joilla monissa valtioissa pyrittiin piristämään uusien autojen myyntiä talouden lamassa.

Kuluttajien maksamat autojen reaalihinnat laskivat 24:ssä EU-maassa. Kahdessa maassa hinnat sen sijaan nousivat: Iso-Britanniassa nousua oli 7,7 % ja Ruotsissa 2,7 %. Reaalihinnat laskivat eniten Sloveniassa (- 13,4 %), Liettuassa (- 11,1 %) ja Slovakiassa (- 11,0 %). Hintojen alentumiseen saattoi vaikuttaa osaltaan se, että lama vaikutti useimpiin uusiin jäsenmaihin pahemmin kuin koko EU:hun vuonna 2009.

Myös Suomi profiloituu raportissa. Esimerkiksi euroalueella Suomi on edelleen halvin maa, kun kyse on autojen verottomista hinnoista (keskimääräiset listahinnat ovat 6,7 % pienemmät kuin euroalueen keskiarvo).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.