Tutkimus: Kun autoilet, älä kuuntele urheilua

Timo Nieminen

Urheilu on päihdyttävä nautintoaine kuunneltunakin. Näin väittää liikenteeseen erikoistunut brittiläinen tutkimuslaitos TRL (Transport Research Laboratory).

TRL muistuttaa futiksen MM-kisoja autoradiostaan seuraaville, että liiallinen keskittyminen urheilutapahtumiin voi olla kuljettajalle hengenvaarallista. TRL:n testien mukaan jalkapallo-otteluun eläytyvän kuskin ohjaaman auton jarrutusmatka pitenee sadan kilometrin tuntinopeudessa keskimäärin kuusi metriä, koska ajatukset kiihkeän ottelun aikana ovat muualla kuin ajamisessa.

- Jos vannoutunut urheilufani kuuntelee oman maansa tai oman suosikkijoukkueensa ottelua ajaessaan, hänen keskittymiskykynsä aleneminen voi vastata 0,8 promillen humalatilaa, sanotaan TRL:n tutkimusraportissa.

Pakko tunnustaa, että TRL:n tutkimukset saavat keskivertokuskin pikkuhiljaa hämilleen. Pari viikkoa sitten TRL:n tutkijat kertoivat, että lasten mölötys takapenkillä voi häiritä kuljettajaa niin pahoin, että sekin vastaa 0,8 promillen humalatilaa.

Tästä tietenkin päättelemme, että jos autosi takapenkillä matkustaa riehakkaita lapsia ja lisäksi ajessasi kuuntelet radiosta urheilua, olet kertakaikkisen vastuuton kuski. Olet nimittäin melkoisessa huppelissa, vaikka et olisi maistanut mitään vuosiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.