Kesä nosti autokaupan hurjaan vauhtiin

Timo Nieminen

Jos alkuvuoden ja etenkin kesäkuun tilastoista voi jotakin päätellä, sekä talouden taantuma että autokaupan alavire ovat ohi.

Kesäkuussa Suomessa ensirekisteröitiin 12 235 henkilöautoa. Se on peräti 54,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla ensirekisteröintejä tehtiin 62 444, mikä on 19,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2009 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana.

Keski-Suomessa rekisteröitiin alkuvuonna 2 343 uutta henkilöautoa. Kasvua edelliseen vuoteen on 16,6 prosenttia.

Alkuvuoden viisi suosituinta henkilöautomallia Suomessa ovat Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Toyota Avensis, Nissan Qashqai ja Kia Ceed. Suosituimmat ensirekisteröintien henkilöautomerkit olivat Volkswagen, Toyota ja Skoda.

Dieselien suosio on laskussa. Dieselkäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin 26 554 ja bensiinikäyttöisiä 35 723. Dieseleiden osuus ensirekisteröinneistä on tänä vuonna 42,5 prosenttia, kun viime vuoden alkupuoliskolla se oli 46,5 prosenttia.

Muiden ajoneuvojen myynti Keski-Suomessa sen sijaan takkuaa. Moottoripyöriä on alkuvuonna ensirekisteröity 34,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2009. Samoin paljon puhuttu mopojen lisääntyminen maanteillä ei näy ainakaan myyntitilastoissa. Uusien mopojen myynti on 22,9 prosenttia miinuksella vuotta aiempiin lukuihin verrattuna.

Tilastot on koonnut liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.