Vetyauton hinta putosi miljoonasta 50 000 dollariin

Martti Ratia

Toyota kertoo ilouutisen: se pystyy laskemaan valmistamansa polttokennoauton hinnan miljoonasta 50 000 dollariin eli 40 000 euroon. Auto kulkee vetytankkauksella yhtä pitkän matkan kuin polttomoottoriauto. Vetyauton on tarkoitus olla markkinoilla jo viiden vuoden päästä eli 2015.

Vetyautossa polttokenno muuttaa vedyn ja hapen sähköksi, joka varastoidaan akkuihin. Akkujen sähkövirta pyörittää moottoreita.

Toyota ei ole ainoana valmistajana apajilla. Myös mm. Hyundai, Daimler, General Motors, Honda, BMW ja Chevrolet kehittelevät parhaillaan polttokennoautoja. Ainoana heikko puoli asiassa on se, että vetytankkausasemia ei kehittele kukaan.

Vielä.

Toyota kertoo saaneen aikaan säästöjä kehityskustannuksissa mm. vähentämällä radikaalisti kennoissa olevan platinan määrää. Tähän saakka kallista metallia on ollut kennossa noin 30 grammaa, kun jatkossa riittää 10 grammaa. Myös kennoissa käytettävän polymeeri-elektrolyytti -kalvon valmistuskuluja on saatu alas.

Vetyauto on Toyotan päätavoite kehitettäessä uusia teknologioita ja polttoaineita tulevaisuuden autoille. Hybridi- ja sähköautot ovat välivaiheita pyrittäessä polttokennoautoihin. Vasta vedyn käyttäminen energianlähteenä mahdollistaa raskaat kuljetukset. Nykyiset hybridit ja sähköautot suorastaan hyytyvät, jos ne joutuvat työjuhdan asemaan.

Lähde: www.wired.comja www.businessweek.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.