Ruotsi on tehnyt super- sukellusveneen

Martti Ratia

Laite kulkee yli 30 solmua veden pinnalla, se on näkymätön veden sisässä ja kulkee puolittain pinnalla, jolloin vain sukeltajien päät näkyvät. Kyseessä on ensi vuonna käyttöön otettava sukellusalus, jota on kehitelty kahdeksan vuotta Ruotsissa.

Torpedo Seal -alus pystyy kuljettamaan kuutta taistelusukeltajaa, pelastushenkilöä tai poliisia. Kiinnostus on ollut valtavaa maailmalla ja vaxholmilainen yritys Defence Consulting Europe (DCE) odottaa saavansa rutkasti tilauksia. Useiden maiden merivoimat ja erikoisjoukot ovat käyneet tutustumassa veneeseen Tukholman saaristossa.

Kun sukeltajat haluavat olla piilossa, veneen ponttoonit tyhjentyvät ja vesi soluu runkoon. Vene painuu syvemmälle ja matka jatkuu hitaammin. Kun alus lipuu syvyyksiin, eräänlainen katto nousee sukeltajien päälle miehistön jatkaessa hengittämistä sukelluslaitteiden avulla.

Kohteessa vene pysäköidään pohjaan ja sukeltajat voivat uida ulos suorittamaan tehtäväänsä.

Ponttonivenettä muistuttavaa sukellusvenettä ohjataan kahden näytön avulla. Vene on 10,3 metriä pitkä ja painaa 3,8 tonnia. Nopeus sukelluksissa on 5 solmua. Sukellettaessa käytetään sähkömoottoreita, jotka saavat voimansa akuista. Pinta-ajossa ja puolisukelluksissa käytössä on 320-hevosvoimainen Rolls-Roycen vesisuihkulaite.

Valmistaja aikoo tehdä myös siviiliversion The Sealista. Sen runko on tehty läpinäkyvästä materiaalista, jotta harrastussukeltajat voivat nauttia näkymistä pinnan alla. Sama firma DCE on saanut tilauksen eurooppalaiselta puolustusvoimalta vedenalaisesta kulkuneuvosta, joka sopii sukellusveneen torpedoputkeen.

Lähde: NyTeknik

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.