Borssikeitto, venäläinen punajuurikeitto

2-3 keskikokoista punajuurta

2-3 porkkanaa

1 iso sipuli

reilu lohko valkokaalia

öljyä kuullottamiseen

100 g pekonia

suolaa

2 laakerinlehteä

1 rkl kokonaisia kuminoita

1 rkl kokonaisia maustepippureita

vettä

noin 0,5 dl viinietikkaa

(etikkapunajuurten lientä)

muutama nakki

smetanaa tarjoiluun

Ruskista pilkottu pekoni omassa rasvassaan. Siivilöi rasva pois esimerkiksi valuttamalla talouspaperin päällä.

Kuori kasvikset ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna öljyä isossa kattilassa ja kuullota kasvikset öljyssä. Lisää mukaan pekonipalat. Lisää vettä niin, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois.

Kun vaahtoa ei enää synny, lisää pippurit, kuminat, laakerinlehti ja suolaa maun mukaan. Keitä borssia miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia.

Pilko nakit siivuiksi ja ruskista ne öljyssä. Lisää nakit keittoon. Lisää viinietikkaa oikean happamuuden saamiseksi. Maistele keittoa. Lisää suolaa tarvittaessa.

Jos haluat tummemman väristä borssia, voit lisätä myös punajuurten säilöntälientä.

Tarjoa smetanan kanssa. Borssi maistuu parhaimmalta vasta seuraavana päivänä.

Vinkki: Valkokaalin asemesta voi käyttää hapankaalia. Tällöin ei tarvitse välttämättä lisätä viinietikkaa. Jos käytät hapankaalia, lisää se keittoon vasta kypsymisen loppupuolella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut