Burgundinpata, Boeuf bourguignon

kuudelle

200 g pekonia

öljyä paistamiseen

1,4 kg naudan sisäpaistia

porkkana viipaleina

sipuli viipaleina

suolaa

mustapippuria

2 rkl jauhoja

7 dl täyteläistä punaviiniä

6-7 dl tummaa lihalientä

1 rkl tomaattisosetta

2 murskattua valkosipulinkynttä

timjamia

murennettu laakerinlehti

18-24 pientä valkoista sipulia tai salottisipulia, jotka haudutetaan lihaliemessä ja punaviinissä

450 g tuoreita herkkusieniä, voissa paistettuina

persiljaa

Leikkaa liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista se rapean ruskeaksi pannulla öljyssä. Siirrä pekoni reikäkauhalla syrjään suoraan pataan.

Paista lihapalat pekonin rasvassa, johon lisätään vielä öljyä. Laita ruskistuneet lihapalat pekonien seuraan ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paista porkkana- ja sipuliviipaleet samassa rasvassa ja lisää nekin pataan.

Ripottele pinnalle jauhot ja sekoita. Laita pata kuumaan uuniin ensin neljäksi minuutiksi, käännä lihat ja paahda vielä toiset neljä minuuttia.

Alenna uunin lämpö 160 asteeseen. Lisää pataan viini ja sen verran lihalientä, että lihat peittyvät. Lisää sekaan myös tomaattisose, valkosipuli, laakerinlehti ja timjami. Kuumenna pata liedellä kiehumapisteeseen ja laita pata uuniin kansi päällä.

Kypsennä ruokaa noin neljä tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä.

Käsittele sienet ja sipulit lihan kypsyessä.

Sipulit pataan

pieniä valkoisia sipuleita tai salottisipuleita tai keltasipuleita)

voita ja öljyä

suolaa

mustapippuria

lihalientä, kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä

persiljan oksia

laakerinlehti

timjamia

Ohjeessa käytetään pieniä valkoisia sipuleita, mutta niiden tilalla voi käyttää salottisipuleita tai pieniä keltasipuleita.

Kuori sipulit ja ruskista ne hellävaroen voissa ja öljyssä. Varoen siksi, etteivät sipulit hajoa. Siirrä ruskistuneet sipulit kattilaan ja lisää muut aineet.

Keitä sipuleita noin 40-50 minuuttia, poimi ne liemestä odottamaan pataan lisäystä. Tämän vaiheen voi tehdä aiemmin. Samoin herkkusienten käsittelyn.

tuoreita herkkusieniä

voita ja öljyä paistamiseen

suolaa

valkopippuria

Huuhdo ja kuivaa sienet. Leikkaa isommat puoliksi.

Sulata rasva pannulla ja kun voin vaahto on hävinnyt, lisää sienet. Ravistele pannua. Ruskista sienet hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Sienet voi paistaa aiemmin.

Ruokaohjeen innoittajana oli Julie&Julia elokuva. Alkuperäinen ohje herkulliseen pataan löytyy elokuvan nimihenkilön Julia Child in kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.