Tämä BMW on automallien pahin arvonsa menettäjä USA:ssa, myös Suomessa miinus on suuri – "järkeenkäypä syy"

BMW i3:n arvo katoaa nopeasti Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan selitys romahdukselle on järkeenkäypä. Mikko Kilkki

Timo Nieminen

Käytettyjen autojen hakukonesivusto ISeeCars on tutkinut Yhdysvalloissa, mitkä uutena ostetut automallit menettävät eniten arvoaan kolmessa vuodessa.

Kaksi automallia (BMW i3 ja Nissan Leaf) menetti arvostaan yli 60 prosenttia. Tutkijoita ei yllätä, että kärjessä oli kaksi täyssähköistä mallia.

– Selitys kolme vuotta vanhojen sähköautojen arvon putoamiselle on erittäin järkeenkäypä. Käytettyjen sähköautojen on ensiksikin vaikea kilpailla markkinoilla uusia sähköautoja vastaan, koska uusille autoille ostaja saa erilaisia hankintatukia. Sähkölinjat ja akustot myös kehittyvät niin nopeasti, että kuluttaja pelkää käytetyissä ostavansa vanhenee tai jo vanhentunutta tekniikkaa, todetaan tutkimusraportissa.

BMW i3:n arvonpudotus oli 60,4 prosenttia ja Nissan Leafin 60,2 prosenttia.

Kolmanneksi eniten arvoaan menetti urheiluauto Maserati Quattroporte (58,8 %). Sen takana listan nelosena oli jälleen täyssähköinen malli eli Kia Soul EV (58,7 %).

ISeeCars muistuttaa, että vaikka vuonna 2017 tietyn sähköautomallin ostaneet nyt ovat pettyneitä autojensa jälleenmyyntiarvoon, samalla tilastolla on kääntöpuolensa. Jos haluaa vaikkapa 3–4 vuotta vanhan BMW i3:n, nyt sellaisen saa edullisesti.

Suomessa BMW i3 (94Ah) maksoi vuonna 2017 keskimäärin 45 000 euroa. Niitä myydään kolme vuotta myöhemmin Suomessa noin 27 000 eurolla. Suomessa on arvosta siis kadonnut 40 prosenttia.

Suomen ja USA:n automarkkinat ovat kuitenkin niin erilaiset, ettei suoria päätelmiä ISeeCarsin tilastoista kannata tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut