Ajokortin voi siirtää kännykkään jo lähivuosina

Trafin mukaan mobiiliajokortin testaamiseen päästään Suomessa tämän vuoden lopulla.

Suomi on Britannian ja Hollannin kanssa eturintamassa tuomassa mobiiliajokorttia kansalaistensa käytettäväksi.

Timo Nieminen

Mobiiliajokortti saattaa tulla Suomessa käyttöön hyvinkin nopeasti. Trafin kehityspäällikön Pekka Hiltusen mukaan pilotti eli testausvaihe mobiiliajokortista pyritään toteuttamaan jo tämän vuoden loppupuolella.

– Perinteisen, fyysisen ajokortin siirtämisessä älypuhelimiin ei ole teknisiä esteitä. Suurempi ongelma on, että lainsäädäntö ei tunne mobiiliajokorttia. Hallinnolliset haasteet ovat selvästi suuremmat kuin tekniset.

– EU-tasolla mobiiliajokortti tulee käyttöön 4–6 vuodessa. Uskon, että Suomessa se voidaan ottaa käyttöön nopeammin, sanoo Hiltunen.

Mobiiliajokortin kehittely on jo pitkällä.

– Suuri määrä asioita pitää suunnittelussa ottaa huomioon ja selvittää. Älypuhelimia on monenlaisia, samoin niissä on erilaisia käyttöjärjestelmiä. Pitäisi myös osata ennustaa, onko ihmisillä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua mukanaan nykyisen kaltainen älypuhelin vai jokin kehittyneempi mobiililaite.

– Mobiiliajokortin lataamisen sovelluskaupasta täytyy olla täysin turvallista. Lisäksi kortin tietojen muuttaminen täytyy tehdä mahdottomaksi.

– Mobiiliajokortissa on sekin hyöty, että muistutukset lääkärintarkastuksista ja muut ajokorttiin liittyvät viestit voidaan lähettää sovelluksen kautta. Kaikenlaisten kirjeiden lähetteleminen jää pois, Hiltunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.