Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eläinsuojelurikosten rangaistukset saattavat koventua – "Auta, nämä eläimet hukkuvat paskaan"

Viranomaiset kertovat karusta arjestaan, pahimmat tapaukset tulevat uniin.

Hylätyt kissat ovat yksi yleisimmistä eläinsuojelun ongelmista. Nämä pennut pääsivät sijaiskotiin. Usva Torkki

Heikki Kärki, Janne Laitinen

Eläinsuojelulain uudistus saattaa johtaa nykyistä kovempiin rangaistuksiin eläinsuojelurikoksissa. Syynä ovat uudet lain kirjaukset, joissa on tarkoitus korostaa eläinten hyvinvoinnin edistämistä ja niiden itseisarvoon perustuvaa kunnioittamista.

Kirjaukset voivat vaikuttaa siihen, miten tuomioistuimet käyttävät eläinsuojelurikosten nykyisiä rangaistusasteikkoja, sanoo ylitarkastaja Minna Ruotsalo maa- ja metsätalousministeriöstä.

Norjassa rangaistukset koventuivat joissain tapauksissa, kun eläinten kunnioittaminen ja itseisarvo kirjattiin lakiin. Ruotsalo ottaa esimerkiksi norjalaisen Lukas-koiran tapauksen. Norjan korkein oikeus tuomitsi koiran omistajan 90 päivän vankeusrangaistukseen koiransa pahoinpitelystä ja hukuttamisesta. Koira oli sidottu sementtilohkareeseen ja heitetty sillalta mereen. Ruotsalon mukaan Norjan aiemman lainsäädännön aikaan tekijä olisi todennäköisesti selvinnyt vähemmällä.

Suomessa keskimääräinen rangaistus eläinsuojelurikoksesta on 39 päiväsakkoa.

Pitkään puuhattu eläinsuojelulain uudistus on edelleen valmisteluvaiheessa. Näillä näkymin lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle ensi syksynä ja laki tulee voimaan 2019.

Isännän voimat loppuivat, perhe ei tiennyt

Sunnuntaisuomalainen haastatteli valvontaeläinlääkäreitä ja eläinsuojeluneuvojia ja kysyi, millaisia tilanteita he kohtaavat työssään. He kertovat arjen olevan rankkaa: heitä syytellään, uhkaillaan ja haukutaan, ja tapaukset ovat traagisia. Eläinten kaltoinkohtelun syynä voi olla ahneus, osaamattomuus tai uupumus.

Eräs eläinsuojeluneuvoja kertoo saaneensa tapaninpäivänä puhelun toiselta eläinsuojeluyhdistyksen aktiivilta. Ääni puhelimessa oli itkuinen, mutta viesti tuli selväksi.

– Auta, nämä eläimet hukkuvat paskaan.

Parinsadan kilometrin päässä sijaitsevan maatilan isännän voimat olivat loppuneet vaivihkaa. Koska isäntä oli ainoa ihminen, joka asioi navetassa, tilalla asuneet eivät perheenjäsenet ymmärtäneet, millaisissa olosuhteissa naudat elivät. Eläimet lilluivat polviaan myöten ulosteessa, ja navetan lannanpoistojärjestelmä oli ollut viikkoja epäkunnossa. Naapurin ilmoituksen perusteella tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa selvisi, että yhdelläkään kymmenistä lehmistä ei ollut kuivaa makuupaikkaa.

Vapaaehtoiset kiiruhtivat paikalle ja lapioivat lantaa pois, osa alusvaatteisillaan joulukuun pakkasissa. Palokunnan imuauto tyhjensi lopun lietelannan pois navetasta. Eläimet olivat huonokuntoisia, mutta hätäteurastuksia ei tarvittu.

Suomessa on paljastunut vakavampiakin tapauksia. Viime viikolla Turun hovioikeus tuomitsi neljäksi kuukaudeksi vankilaan isännän, joka syyllistyi eläinsuojelurikokseen jo toista kertaa. Miehen maatilalta löytyi huonokuntoisia ja kuolleita nautoja, esimerkiksi tilan tarkastanut valvontaeläinlääkäri kompastui ruokintakehikkoon kiinni jääneeseen lehmänraatoon. 37 nautaa jouduttiin lopettamaan.

– Pahimmat tapaukset tulevat uniin. Helvetin esikartano on hyvä paikka verrattuna niihin, joihin me joskus menemme, eläinsuojeluneuvoja sanoo.

Kirjoitus eläinsuojelijoiden työstä julkaistaan sunnuntaina Sunnuntaisuomalaisessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut