Ikä ei tee kenestäkään riskikuskia

Timo Nieminen

Jyvässeudun ajoharjoitteluradan turvatila Lievestuoreella on pysäyttävä paikka. Siellä on moni ensimmäisen kerran kokenut turvavyön tuiman otteen äkkipysähdyksessä, nähnyt turvatyynyn laukeamisen voiman, kauhistellut rujoja kolariautoja ja roikkunut katolleen pyörähtävässä autossa turvavöiden varassa.

Voisi kuvitella, että turvatila on suunnattu autokouluikäisille, siis parikymppisille.

- Turvatilan hyöty on ihan yhtä suuri eläkeikäisille. Täytyy muistaa, että iäkkäät kuljettajat eivät ole tällaisia turvatiloja ja liukkaan kelin harjoituskeskuksia koskaan nähneetkään. Ei heidän ajoharjoitteluvuosinaan ollut mitään vastaavaa, kertoo Eläkeliiton Kangasniemen yhdistyksen puheenjohtaja Antti Lindqvist.

Tällä viikolla on tiedotusvälineissä jälleen toitotettu, että iäkäs kuski voi olla riski. Ja että 75 vuotta täyttäneitä ajokortin haltijoita on Suomessa noin 150 000.

- Ajajan ikä sinänsä ei johda yhteenkään vaaratilanteeseen eikä tee kenestäkään riskikuljettajaa. Kun puhutaan ikä-ihmisistä autoilijoina, tärkeämpää on heidän terveytensä ja se, kuinka he itse tunnistavat oman ajokuntonsa, sanoo Autokoulu Haavisto ky:n johtaja Seppo Haavisto.

Ikääntyneet kuljettajat myös muistuttavat tielläliikkujien yhteispelistä.

- Muiden pitää ottaa huomioon, että ikäihminen saattaa käyttää liikennetilanteiden ratkaisemiseen enemmän aikaa kuin nuoremmat. Jos nykyaikana ajat nopeusrajoitusten mukaan, tuntuu siitä huolimatta usein siltä, että olet jaloissa. Maltin tärkeyttä liikenteessä ei kai voi koskaan korostaa liikaa, Lindqvist miettii.

Kangasniemen eläkeläisten mielestä ikääntyvän ongelmia ratissa ovat risteykset, keskittymiskyvyn ylläpitäminen ja pysäköintipaikat.

- Parkkiruudut ovat niin kapeita, ettei niihin joskus mahdu millään. Risteyksissä taas on usein niin paljon liikennemerkkejä ja muuta tietoa, että pitää olla koko ajan tarkkana. Aika moni meistä taitaa jo ennen liikkeelle lähtöä suunnitella ajoreitit, nuorempana sitä vain lähti, Sirkka Janhunen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.