Kylmä taktikointi tappamassa Saabin

Timo Nieminen

General Motorsin hallituksen kokous ei lyönyt sinettiä Saabin kohtalolle, eikä kokouksen jälkeen paljastettu paljon muutakaan Saab-kuvioista. Lehdistölle lähetetystä lyhyestä tiedotteesta voi silti tulkita, mistä on kysymys.

GM:n mukaan Saabin toimintaan "on osoitettu kiinnostusta" Koenigseggin vetäydyttyä kaupasta, mutta sopivaa järjestelyä Saabin siirtämiseksi uudelle omistajalle ei ole löytynyt.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kiinalainen Beijing Automotive Industry Holding (BAIC) ja amerikkalainen Merbanco-sijoitusyhtiö ovat tehneet jonkinlaiset tarjoukset Saabista. Etenkin BAIC on kiinnostunut kaupasta, koska se pääsisi Saabin avulla uusille markkina-alueille ja saisi kipeästi kaipaamaansa tietotaitoa. Merbancon arvellaan pikemminkin vain koettavan kepillä jäätä eli yrittävän Saabin ostamista pilkkahinnalla.

GM puolestaan ei ole valmis myymään Saabia kiinalaisille. Kauppa saattaisi heikentää GM:n asemia kasvavilla Kiinan markkinoilla ja lisäksi tuoda Saabin entistä vahvempana esimerkiksi Yhdysvaltain markkinoille.

Todennäköistä onkin, että GM:n joulukuun loppuun asti ottama lisäaika on pelkkä sumuverho. Sen suojassa yhtiö valmistelee Saabin hautajaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.