Autossa tupakointi halutaan kieltää

Timo Nieminen

Britanniassa on viime päivät keskusteltu aiheesta, joka saa savun nousemaan monien korvista. Tupakointia vastustava yhdistys (Ash) ja tieturvallisuutta edistävä yhdistys (Brake) ehdottivat tupakoinnin kieltämistä autoissa. Ehdotus on saanut tukea eräiltä parlamentin jäseniltä.

- Tupakointi myös yksityisautoissa pitäisi kieltää heti. Passiivinen tupakointi on yksi yleisimmistä syistä keuhkosyöpään sairastumiseen, ja silti Britanniassa näkee ihmisten tupakoivat, vaikka takapenkillä istuu lapsia. Jos tupakoija ei osaa ottaa huomioon muita ihmisiä, lainsäätäjän on tehtävä ratkaisuja hänen puolestaan, totesi Ashin puheenjohtaja Deborah Arnott.

Arnottin mukaan tupakoijan kanssa autossa matkustava altistuu sydämen ja verisuonten kuormittumiselle jo lyhyellä matkalla enemmän kuin koko illan savuisessa pubissa istuva. Syynä on Arnottin mukaan hapen vähäinen määrä ja vaihtuvuus autossa, vaikka ikkunat olisivat auki.

Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa ja osassa Kanadaa on tupakointi kielletty autossa, jos kyydissä on lapsia. Brittijärjestöjen mukaan sekään lainsäädäntö ei riitä, vaan autossa tupakointi pitää kieltää kokonaan. Ja samantien kielto haluttaisiin voimaan koko EU:ssa.

Lisäksi Ash ja Brake vertaavat kuljettajan tupakointia matkapuhelimen käyttämiseen. Molemmat toiminnot häiritsevät yhdistysten mukaan yhtä paljon keskittymistä ajamiseen. Tupakointi ei edes voi hoitaa hands free -laitteella.

Britannian tupakoitsijoiden yhdistys (Forest) on ärtynyt ehdotuksesta.

- Ehdotus on naurettava. Autojen sisätila on yksityisaluetta. Mitä seuraavaksi? Kielletäänkö tupakointi myös ihmisten kotona, Forestin edustaja Simon Clark sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.