Lentoyhtiöt säästävät nyt jopa lusikoissa

Timo Nieminen

Maailman lentoyhtiöiden arvioidaan tekevän tänä vuonna 6,5 miljardia euroa tappiota. Viime vuonna summa oli jotakuinkin sama.

Niinpä laskutikut on kaivettu esiin lentoyhtiöissä. Ja nyt kustannustalkoissa on totisesti kaikki pelissä.

Amerikkalainen Northwest Airlines ilmoitti äskettäin, että se esimerkiksi pienentää lentokoneissa käytettävien lusikoiden kokoa. Näin jokaisen koneen painosta saadaan siivu eli jopa sata grammaa pois. Ja jos ruoka-annoksen syömiseen tai kahvin juomiseen ei välttämättä tarvita lusikkaa, sitä ei matkustajalle tietenkään tarjota.

Japanilainen JAL-yhtiö puolestaan oli viime viikolla levittänyt varaston lattialle kaikki tavarat, jotka yhtiön Boeing 747 -koneessa yleensä kulkevat. JAL:n väki ei löytänyt tavaroiden joukosta paljonkaan tarpeetonta, joten kaikkia ruokailuun liittyviä pakkauksia ja välineitä päätettiin kutistaa. Mikä tarkoittaa, että lusikat pienenevät JAL:n koneissakin.

- Ihmiset saattavat nauraa meille, mutta jos jokainen kone on muutaman kilon kevyempi, se tarkoittaa vuositasolla yhtiölle tuntuvia säästöjä, sanoi JAL:n tiedottaja.

Moni lentoyhtiö ei enää jakele omaa aikakauslehteään lennon aikana luettavaksi ja tarjoilukärryt on vaihdettu aiempaa kevyempiin.

Irlantilaisen Ryanairin pääjohtaja Michael O'Leary pohdiskeli värikkääseen tyyliinsä myös matkustajien vaihtamista kevyempiin. Idea "läskiverosta" kuitenkin hylättiin, eikä Ryanairin koneeseen jatkossakaan tarvitse nousta vaa'an kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.