Saabia viedään nyt sporttiseen seuraan

Timo Nieminen

Autonvalmistaja Saabin tulevaisuus ei tunnu ihan helposti oikenevan. General Motorsin hylkäämän ruotsalaisyhtiön kuviot ovat mutkikkaammat kuin kiharaisinkaan kuntaliitos.

Kun General Motors oli ilmoittanut pistävänsä Saabin myyntiin, huhuttiin paristakymmenestä ostajaehdokkaasta. Jossakin vaiheessa kandidaatit olivat supistuneet kolmeen. Sen jälkeen pidettiin hetken jo varmana, että Saab ja Opel päätyisivät Fiatin kaavailemaan suurfuusioon. Eivätpä päätyneet, kun koko Fiat-kuvio lässähti omaan mahdottomuuteensa.

Mutta nyt Ruotsista tulee taas yksi "varma huhu". Useiden ruotsalaisten lehtien mukaan Saabilla on enää kaksi sulhasta. Ne ovat ruotsalainen autonvalmistaja Koenigsegg Automotive AB ja Renco Group, joka on Yhdysvalloissa majapaikkaansa pitävä sijoitusyhtiö.

Koenigsegg on lehtien mukaan todennäköisin vaihtoehto. Urheiluautoja valmistava yhtiö on taloudellisesti hyvässä kunnossa ja sillä on haluja laajentua "kansanautojen" suuntaan. Koeniggsegg perustettiin vuonna 1994. Yhtiöllä on muun muassa ollut nimissään sarjavalmisteisten autojen nopeusennätys (387,87 km/h). Yli 1000-hevosvoimainen Koenigsegg CCXR on puolestaan pitkään ollut maailman tehokkain sarjavlmisteinen auto.

Saabin johto ei kerro jäljellä olevien neuvottelukumppaneiden nimiä, mutta yhtiö uskoo ratkaisun syntyvän kahdessa viikossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.