Hitlerin kilpuri rikkoo autojen hintaennätyksen

Timo Nieminen

Kun julkisuutta karttava keräilijä kuukausi sitten lunasti vuosimallia 1957 olevan Ferrari 250 Testa Rossan yli yhdeksällä miljoonalla eurolla, arveltiin autojen hintaennätysten pysyvän pitkään rauhassa.

Mutta oi ja voi... Nyt on syntymässä uusi keräilijöiden kilpajuoksu, jossa entinen huutokauppojen hintaennätys saattaa hyvinkin romuttua. Elokuussa myydään huutokaupassa vuoden 1939 Auto Union D-type, joita on jäljellä vain kolme kappaletta.

Auto Union D-type oli aikansa kilpa-auto, jolla Adolf Hitler halusi pakkomielteisesti todistaa saksalaisen tekniikan ja autoteollisuuden ylivertaisuuden. Auto Unionin ja Mercedeksen kilpa-autoja kutsuttiin Hopeanuoliksi. Nimi syntyi, kun eräs auto painoi punnituksessa yhden kilon liikaa, eikä sitä hyväksytty lähtöviivalle. Saksalaiset raaputtivat maalit pois, ja auto kelpasi kisaan.

Toisen maailmansodan päätyttyä kaikki Auto Unionin kilpa-autot päätyivät Moskovaan, jossa niiden tekniikka ensin analysoitiin ja sitten autot ajautuivat - kaiketi röyhkeimpien - valtion virkamiesten haltuun.

Nyt yksi kymmeniä vuosia piilossa olleista autoista on siis tuotu maanpinnalle ja huutokaupattavaksi Lontoossa. Ja rohkeimpien arvioiden mukaan hinta nousee lähelle kymmentä miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.