Kiinalaiset Great Wallin autot Suomeenkin

Teppo Komulainen

Kiinalaiset odotetut ja pelätyt autot ovat pian täälläkin.

Japanilaista Subarua maahantuovan Subaru Nordic AB:n emoyhtiö International Motors (Nordic) AB on on perustanut uuden tytäryhtiön, Great Wall Motors Nordic AB:n, joka on allekirjoittanut kiinalaisen Great Wall Motorsin kanssa sopimuksen autojen jälleenmyynnistä Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettua sekä Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa.

Great Wallin valmistamien autojen myynti aloitetaan vuoden 2010 aikana kolmessa Baltian maassa. Sitä seuraavat muut maat vuosien 2011 ja 2012 aikana.

Great Wall Motor Company on Kiinan suurin katumaastureiden ja lava-autojen valmistaja. Lisäksi se valmistaa niin sanottujen A- ja B-segmentin pikkuautoja.

Autonvalmistaja lupaa, että mallitarjonta uudistuu kokonaan vuoden 2010 aikana ja Pohjoismaihin tuotavat mallit rakennetaan eurooppalaisten standardien mukaan. Kiinalaiset autot eivät ole tähän saakka kolaritesteissä pärjänneet, mutta autonvalmistajan tavoitteena on saavuttaa vähintään neljä tähteä viidestä Euro NCAP:n törmäystesteissä.

Maahantuojan pääkonttori ja varaosavarasto tulevat Ruotsiin. Yhtiön Suomen-organisaatio sijoittuu pääkaupunkiseudulle.

- Pohjoismaisen organisaation ansiosta synergiaetuja voidaan hyödyntää tehokkaasti. Esimerkkeinä muun muassa autojen kuljetukset, jälkiasennusliikkeet, autoalan alihankkijat, mainostoimistot, mediatoimistot sekä painotalot ovat toimialoja, jotka hyötyvät uuden organisaation synnystä, International Motors (Nordic) AB:n toimitusjohtaja Torbjörn Lillrud arvioi.

Great Wall Motor Company Ltd (GWM) on monikansallinen autonvalmistaja, jonka tuotteita myydään yli 120 maan alueella. GWM oli ensimmäinen yksityisomisteinen yhtiö, joka noteerattiin Hong Kongin pörssissä.

Yhtiöllä on yli 22 000 työntekijää. GWM:n tuotantokapasiteetti on 800 000 autoa vuodessa. GWM:n kerrotaan olevan kasvuyritys, joka on tehnyt runsaasti voittoa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vuosina 2007 ja 2008 yhdysvaltalainen talouslehti Forbes listasi yhtiön sadan kiinalaisen huippuyrityksen joukkoon. Kesäkuussa 2008 GWM sijoittui 500 arvokkaimman tuotemerkkien joukkoon Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.