Joka kolmas auto liikkuu viallisin valoin

Teppo Komulainen

- Osaltaan valovikojen lisääntymiseen vaikuttaa varmasti polttimoiden vaihtotyön vaikeus nykyautoissa, arvioi autokatsastuksen markkinajohtajan A-Katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka.

A-Katsastuksen mukaan valovikojen määrä on ollut kasvussa 2000-luvulla. Kevyessä kalustossa niitä oli vuonna 2000 jokaista sataa katsastusta kohti 33 kappaletta, mutta tänä vuonna niitä on ollut jo 39 sataa katsastusta kohti.

Lähes 40 prosentissa autoista on siis ollut huomauttamista.

Eniten liikenneturvallisuuteen liittyviä vikoja on löytynyt tänä vuonna lähivaloista ja niiden suuntauksesta. Seuraavaksi eniten ongelmia on lisävaloissa ja sen jälkeen jarruvaloissa, suuntavaloissa, seisontavaloissa ja takavaloissa.

Valovikojen korjaaminen jää usein autoilijan omalle vastuulle, sillä pelkkien valovikojen vuoksi autoa ei aina kutsuta jälkitarkastukseen.

Valoista annetaan yleensä korjauskehotuksia, joita sallitaan katsastuksen yhteydessä enintään kolme saman ajoneuvon kohdalla. Muita kehotuksen aiheita voivat olla esimerkiksi lasit ja peilit.

Korjauskehotuksista jää aina rekisteröintitodistukseen pysyvä merkintä, joka poistuu vasta seuraavan katsastuksen yhteydessä, kun vika todetaan korjatuksi. Tästä poiketen ajoneuvo hylätään, jos lähivalaisimet, takavalot tai jarruvalot eivät toimi ollenkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.