Kaupanvahvistaja löytyy entistä helpommin

Kiinteistönvälittäjä Terhi Enberg hankki kaupanvahvistajan oikeudet viime keväänä. Helena Hirvonen

Kari Ruuska

Kiinteistökaupat ovat nopeutuneet, kun kaupanvahvistajien määrä on lisääntynyt.

Pieneenkin kiinteistökauppaan tarvitaan aina vahvistus eli kauppakirjaan kaupanvahvistajan allekirjoitus, olipa kyse sitten tontista, omakotitalosta tai muusta kiinteistöstä. Jopa sukulaisten kesken tehtävään maaomaisuuden siirtoon tarvitaan vahvistus, vaikka kaupassa ei käytettäisi rahaa lainkaan.

Jos kiinteistökauppa tehdään sähköisessä järjestelmässä, kaupanvahvistajaa ei tarvita, koska kontrollerina toimii maanmittauslaitos.

Euromääräisesti suurikaan asunto-osakekauppa ei tarvitse erillistä kaupanvahvistajaa, vaan hoituu irtaimen omaisuuden kauppana osapuolten kesken, usein toki kiinteistönvälittäjän avustuksella.

 

Takavuosina tai -vuosikymmeninä kaupanvahvistajan saaminen paikalle saattoi olla ongelma tai ainakin kaupanteon ajankohtaa jouduttiin sovittelemaan vahvistajan kalenteriin sopivaksi. Käräjäoikeus jakoi julkisen kaupanvahvistajan oikeuksia niukasti etenkin kaupunkipaikkakunnille, joilla viran puolesta kiinteistökauppoja voivat vahvistaa esimerkiksi maistraatti tai kunnallinen toimitusinsinööri. Kokenut kiinteistönvälittäjä tai paikallinen pankinjohtaja saattoi saada vahvistusoikeudet paikkakunnilla, joilla viran puolesta palvelua ei ollut saatavissa.

Vuodesta 2014 alkaen kaupanvahvistajan valtuuksia on saanut helpommin, kun niiden myöntämisoikeus siirtyi käräjäoikeudelta maanmittauslaitokselle. Samalla termi ”julkinen” jäi pois nimikkeen edestä.

Jyväskylässä kaupanvahvistajien määrä on viime vuosien aikana lisääntynyt niin, että maanmittauslaitoksen kaupanvahvistajahaulla löytyy jo yli 70 nimeä. Näistä merkittävä osa on kiinteistönvälittäjiä.Viran puolesta kaupanvahvistajina jatkavat edelleen esimerkiksi maistraatit sekä kaupunkien, kuntien ja ely-keskusten kiinteistöinsinöörit.

Esimerkiksi maistraatin toimihenkilöt tekevät tänään tarkastuksia vain työpaikallaan. Sen vuoksi monet kiinteistönvälitystoimistot ovat ”kouluttaneet” välittäjistään kaupanvahvistajia, jotka ovat valmiita liikkumaan Jyväskylän alueella sinne, missä kauppakirjat allekirjoitetaan, esimerkiksi pankkeihin.

 

Kyselimme kokemuksia kahdelta jyväskyläläiseltä kiinteistönvälittäjältä, jotka ovat hakeutuneet kaupanvahvistajiksi. OP Kodin Jorma Numminen on kokenut välittäjä, joka hankki kaupanvahvistusoikeudet viitisen vuotta sitten. Terhi Enbergin välittäjänura on lyhyempi ja hänestä tuli kaupanvahvistaja kuluvan vuoden keväällä.

Kumpikin sanoo toimivansa kaupanvahvistajana lähinnä vain Jyväskylän alueella.

– Toisaalta, pienemmiltäkin paikkakunnilta löytyy kaupanvahvistajia ja on turha lähteä täältä asti esimerkiksi Saarijärvelle tai Hankasalmelle, Terhi Enberg huomauttaa.

Miksi kaupanvahvistajaa yleensä tarvitaan, onko kyseessä vain historiallinen jäänne laissa?

– Maakaari eli kiinteistökauppaa säätelevä laki edellyttää jokaiseen perinteiseen kiinteistökauppaan kaupanvahvistuksen, Jorma Numminen sanoo.

Maakaari nimikkeenä on tosi vanha eli Ruotsin vallan ajalta 1700-luvulta.

– Nykyinen kiinteistökauppaa säätelevä kaari on pääosin vuodelta 1997, eli ei niin kovin vanha. Merkittävin tarve kaupanvahvistamiseen lienee kaupantekoajan vahvistaminen tiettyyn päivään: esimerkiksi konkurssi- tai ulosmittaustilanteessa voisi tulla houkutus päivätä kauppa todellista aikaisemmaksi eli ennen konkurssia tapahtuneeksi. Kaupanvahvistus myös varmistaa, että tehty kauppa on molempia osapuolia sitova. Sellaisena usein hyödyllinen, Numminen pohtii.

Terhi Enberg nuorempana on uudistusmielisempi.

– Joissakin tapauksissa kaupanvahvistusmenettely on paikallaan, mutta usein kiinteistökaupat ovat yhtä yksinkertaisia kuin osakekaupatkin. Sähköisen asioinnin yleistyessä kaupanvahvistajan rooli tulevaisuudessa pienenee. Joskus toki ongelmia saattavat tuottaa esimerkiksi perikuntien omaisuuden kaupat tai muut asiakkaiden, esimerkiksi sukulaisten keskinäiset kaupat.

Jorma Numminen sanoo, että töitä kaupanvahvistajille vielä riittää. Esimerkiksi hän itse tekee vuosittain noin 70-80 kaupanvahvistusta, joista suuri osa on OP Kodin välittäjien tekemiä kauppoja.

– Vaikka tiedän, että kollega on välittänyt kaupan ja laatinut kauppakirjan, luen asiakirjat silti huolellisesti ja tarkistan yksityiskohdat. Se kuuluu kaupanvahvistajan tehtäviin.

Numminen kertoo, että OP Kodin sisäisen ohjeiston mukaan hän ei voi vahvistaa itse tekemäänsä kauppaa, vaan siihen tarvitaan eri kaupanvahvistaja, joita omastakin toimistosta löytyy.

Laki ei estä välittäjää toimimasta kaupanvahvistajana välittämässään kaupassa.

Terhi Enberg kertookin vahvistavansa myös itse tekemänsä kaupat. Sen lisäksi hän vahvistaa pääsääntöisesti kaikki oman toimiston välittäjien tekemät kaupat.

Tarvittaessa molemmat ovat käytettävissä myös muiden toimistojen tekemien tai ilman välittäjiä tehtyjen kiinteistökauppojen vahvistajina.

Viime aikoina kaupanvahvistajien on ollut mahdollista ottaa hoitaakseen myös muita kiinteistöjen hallintaan liittyviä tehtäviä.

– Esimerkiksi kesäkuusta alkaen kaupanvahvistaja on voinut laittaa kiinteistön lainhuudot vireille ja sitä monet asiakkaat eivät vielä tiedä, Enberg sanoo.

Numminen kuitenkin uskoo, että lähivuosina kaupanvahvistajien tarve vähenee, kun kiinteistökaupat siirtyvät entistä enemmän maanmittauslaitoksen sähköiseen järjestelmään ja silloinhan kauppa ei tarvitse vahvistajaa.

– Melkoinen murros on menossa, kun ottaa huomioon, että takavuosina kaupantekoon piti kaupanvahvistajan lisäksi hankkia esteetön todistaja, Numminen naurahtaa.

 

 

Kaupanvahvistaja:

– tarvitaan aina perinteisessä kiinteistökaupassa (sähköisessä järjestelmässä tehtyyn kauppaan ei tarvita)

– palkkio, maa- ja metsätalousministeriön vahvistama 120 euroa maksetaan suoraan kaupanvahvistajalle

– voit etsiä esimerkiksi maanmittauslaitoksen kaupanvahvistarekisteristä; https://kaupanvahvistajarekisteri.nls.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut