Superauto Nissan GT-R saapui

Teppo Komulainen

Jos on muistanut tehdä ennakkotilauksen vuosi sitten, nyt voi päästä oman superauton ohjaimiin. Nissan GT-R on yksi maailman tehokkaimmista liikennekäyttöön suunnitelluista autoista, ja se on japanilaisen autonvalmistajan kautta aikojen tehokkain sarjatuotantoauto.

3,8-litrainen V6-moottori on tehty käsityönä. Sen tehot ovat huimat 485 heppaa ja vääntömomentti peräti 588 newtonmetriä. Nissan kehuu, että moottorin hyötysuhde on erinomainen, seillä se täyttää päästötasoiltaan ja polttoaineenkulutukseltaan EU:n ja Japanin U-LEV-normit ( ultra low emission vehicle).

Moottorin tehot siirtyvät pyörille GT-R:ää varten kehityn kaksoiskytkinvaihteiston avulla. Kuuden perusnopeuden lisäksi vaihteistossa on kolme lisävalintaohjelmaa: normaali, suorituskykyisempi R ja Snow. Viimeinen vaihtoehto on tarkoitettu nimensä mukaisesti talviajoon.

GT-R:ssä on lisäksi yksi edistyksellisimmistä liikennekäyttöön tarkoitetuista nelivetojärjestelmistä, Nissan ylistää.

Yksi GT-R:n poikkeuksellisista ominaisuuksista on mäkilähtöapu. Kun auto pysäytetään ylämäkeen, järjestelmä ylläpitää jarrupainetta automaattisesti noin kaksi sekuntia jarrupolkimen vapauttamisen jälkeen.

Nissan GT-R:ssä on uudentyyppinen jousitus, joka Nissanin mukaan hyödyntää kaikkien pyörien täydellistä tasapainoa. Kuljettaja voi valita kytkimellä sopivimman asetuksen kolmesta eri jousitustilasta: R (korkea suorituskyky), Sports (normaaliasetus) ja Comfort (kaupunkiajoon tiessä olevien kuoppien vaimentamiseksi).

Auton renkaat on kehitetty yhteistyössä Bridgestonen ja Dunlopin kanssa. Renkaiden runflat-rakenteen ansiosta renkailla voidaan ajaa jopa 80 kilometriä vielä niiden tyhjennyttyä. Renkaat on täytetty typellä perinteisen ilman sijaan.

Kojelaudan keskellä sijaitsevaan monitoimimittariin on otettu mallia Sony PlayStationin autopelistä. Mittariston avulla voi seurata monenlaista dataa aina G-voimiin asti, Nissan kehuu.

Pohjoismaissa ja Baltiassa toimii vain kaksi GT-R-jälleenmyyjää - yksi Ruotsissa ja yksi Suomessa. Suomen jälleenmyynnistä vastaa Veljekset Laakkonen Porvoossa.

Superauton lähtöhinta on 138 900 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.