Mazda3 on valmis missi

Teppo Komulainen

Maahantuoja Inchape Motors Finland joutui vääntämään japanilaisten kanssa kättä hinnoista pitkään ja hartaasti, ennen kuin Mazda3 vihdoin saatiin maahan.

Itse asiassa vääntö on vieläkin kesken, sillä dieselmallien tulosta maahan - saati niiden hinnoista - ei ole vielä tietoa.

Muhkeiden vääntölukemien perusteella varsinkin 2,2-litraiset turbodieselit voisivat hyvinkin kiinnostaa paljon kilometrejä kerääviä autoilijoita.

Lähtötilanne ei ole kuitenkaan huono, sillä auto nappasi kauneuskilpailun voiton ennen kuin sen myynti on alkanutkaan. Auto Bildin lukijat nimittäin äänestivät toisen mallisukupolven Mazda3:n kokoluokkansa näteimmäksi sekä Suomessa että koko Euroopassa.

Samaa perhettä ollaan isoveli Mazda6:n ja pikkusisko Mazda2:n kanssa, sen näkee heti.

Toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi pointti on laatu. Mazda on ollut jatkuvasti luotettavuustilastojen kärjessä, joten merkkiuskolliset uskovat tietävänsä, mitä rahalla saa.

Selvästi suosituin moottori on tähän asti ollut 1,6-litrainen bensakone.

Se riittää varmasti useimmille oikein mainiosti, mutta nälkä kasvaa syödessä. Varsinkin eurooppalaiset kilpailijat ovat ehtineet tyrkätä markkinoille turboahdettuja, erittäin suorituskykyisiä mutta vieläkin vähemmän bensaa hörppiviä vaihtoehtoja.

Niihin verrattuna Mazdan vapaasti hengittävä 1,6-litrainen on hiukkasen pliisu, joskin hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto. Pientä tehovajausta paikkaavat muuten mainiot ajo-ominaisuudet.

Mazda 3:n bensamalliston huippu, 2,3-litrainen, 260 hevosvoimaa rykäisevä turbo MPS tulee Suomeen syys-lokakuussa.

Napakat istuimet lisäävät ajonautintoa, joskin matalassa ajoasennossa tuntee istuvansa pienessä montussa. Hallintalaitteet ovat hyvin hollilla.

Takana matkustaville on pääntilaa aivan riittävästi, mutta aikuisen jalat ovat jo paljon ahtaammalla.

Kolmonen on ollut maailmalla Mazdan suosituin malli. Suomessa se on jäänyt kuitenkin Kuutosen jalkoihin. Syykin on selvä: Mazda3:n saa vain viisto- ja porrasperäisenä, mutta Mazda6 löytyy myös farmarina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.