Harvinainen Daimler Jaguarin vaatteissa

Teppo Komulainen

Veli-Matti Kumpulaisen englantilainen edustusauto Daimler Double Six Vanden Plas vuodelta 1976 varustettuna 295 hevosvoimaa tuottavalla 5,3-litraisella V12-ruiskumoottorilla. Rekisteröity viidelle hengelle.

Kyseistä autoa valmistettiin 1973-1978 vain 1 726 kappaletta. Kyseisen auton valmistusnumero oli 128.

Jaguar osti kilpailijansa Daimlerin 1961. Ulkoisesti Kumpulaisen auto onkin kuin Jaguar XJ12.

- Niissä on sama kori ja tekniikka, mutta Daimler on autona vielä arvostetumpi - ja hinnakkaampi. Varustetaso on hieman parempi.

- Tämä on Vanden Plas, eli auto on kasattu Vanden Plasin koritehtaalla. Sieltä tulevat omat sisustukset, listoitukset ja värikartat.

Miksi, milloin ja mistä?

- Kaverini oli töissä Ranskassa 2003. Siellä hän tutustui Maelly le Campin kylässä paikalliseen ravintoloitsijaan, joka oli näyttänyt, että hänellä seisoo tällainen tallissa, oli seissyt jo viisi vuotta. Kaverini tiesi, että olen kiinnostunut autoista.

- Ei minulla ollut mitenkään haussa tällainen auto, mutta se rupesi kiinnostamaan, koska tuo Vanden Plas on erikoinen malli.

Kumpulainen haki auton itse Ranskasta heinäkuussa 2003. 2 500 kilometrin ajomatka kaverin kanssa oli melkoinen koettelemus, sillä autoa piti korjailla moneen kertaan.

- En lähtisi enää hakemaan, jos tietäisin, millaista se voi olla, Kumpulainen nauraa.

Hän on auton neljäs omistaja. Muut ovat olleet ranskalaisia.

Mitä olen sille tehnyt?

- Tein ensimmäisenä talvena käyttökunnostuksen ja seuraavana syksynä sain sen rekisteriin. Tein ruostevaurio- ja tekniikkakorjaukset, ja lisäksi auto paikkamaalattiin. Kaaret ja helmat piti uusia.

- Ajelin sillä jonkin aikaa, kunnes purin sen taas kokonaan. Pelkkä runko oli jäljellä. Ovet, sisustukset, lokarit, konepellit, kaikki pois ja maalarille.

- Sisustusta ei tarvinnut uusia, mutta sisäkatto roikkui. Myös niskatuet uusittiin.

- Kavereita käytin maalauksessa ja hitsaushommissa. En luota niin paljon hitsaustaitoihini, että viitsisin ruveta tällaista klassikkoa pilaamaan. Muiden harrastajien kautta hankin varaosakanavat ja kirjallisuutta.

Mitä aion sillä tehdä?

- En suurempia. Varmasti pieniä pisteosien metsästyksiä, mitä on viallisia tai puuttuu.

- Tällä hetkellä tuntuu, että pidän auton, mutta kaikkihan on rahalla ostettavissa. Jokin säilytystila tälle pitäisi saada, että saisin oman autotallin taas uuteen harrastekäyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.