Volvo tuo ladattavat dieselhybridit 2012

Teppo Komulainen

Ruotsalainen autonvalmistaja Volvo ja energiayhtiö Vattenfall perustavat hybridiautoja valmistavan yhtymän. Kumppanukset ovat päättäneet ruveta tekemään autoja, joissa dieselmoottorin rinnalle istutetaan verkkovirralla ladattava sähkömoottori.

Kotipistorasiasta ladattava Volvo luvataan sarjatuotantoon kolmen vuoden kuluttua.

Autojen kehittäminen ja rahoitus tehdään yhteistyönä. Volvo Car Corporation valmistaa autot ja Vattenfall kehittää tarvittavat latausjärjestelmät ja tuottaa sähkön. Volvo ja Vattenfall perustivat jo tammikuussa 2007 yhteishankkeen, joka keskittyy ajoneuvojen akkutekniikan testaukseen ja latausmenetelmien kehittämiseen.

Volvon mukaan sen hybridiautoissa käytetään tehokkaita sähkömoottoreita ja litium-ioniakkuja. Akku latautuu tavallisesta pistorasiasta noin viidessä tunnissa, ja lisäksi jokainen jarrutus lataa akkua.

- Useimmat ajomatkat ovat lyhyitä, esimerkiksi kodin ja työpaikan välistä ajoa. Me pystymme tarjoamaan tuotteen, joka kattaa nämä liikkumistarpeet. Pidempiä ajomatkoja varten autossa on Volvon vähän kuluttava dieselmoottori, Volvon pääjohtaja Stephen Odell hehkuttaa.

Tänä kesänä esitellään jo kolme Volvo V70 -malliautoa. Niiden käyttäjiltä kootaan tietoa toiveista ja tarpeista uuden tekniikan suhteen. Lisäksi tutkitaan heidän ajotapojaan ja sitä, kuinka käyttäjät haluavat ladata autonsa.

Vattenfall testaa muun muassa nopeiden kotilatauksen toteutustapojen ohella sitä, kuinka omistajat lataavat autonsa julkisilla latausasemilla, joilla maksetaan bensiinin tai dieselin asemasta sähköstä.

Volvon mukaan vuonna 2012 tuotantoon tulevat autot sisältävät hieman erityyppistä tekniikkaa kuin malliautot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.