Lumikko

Lumikko on Euroopan pienin petonisäkäs. Ruumiiltaan sutjakka ja vajaan vaaksan pituinen eläin on niin pieni, että se mahtuu kulkemaan myyrien lumeen kaivamissa käytävissä. Myyrät ovatkin lumikon tärkeintä ravintoa. Lumikko osaa myös kiipeillä puihin etsimään syötävää lintujen munista tai poikasista.

Sukulaisensa kärpän tavoin lumikko vaihtaa talveksi ylleen valkoisen turkin. Myös häntä on talvella kokovalkoinen. Se on myös lyhyempi kuin kärpällä, enintään kolmen, neljän sentin mittainen. Kesäturkki on selkäpuolelta ruskea.

Lumikkonaaraan kiima on keväällä. Kärpän kaltaista viivästynyttä sikiönkehitystä sillä ei ole. Tavallinen poikasmäärä on kuuden kieppeillä, mutta yli kymmenenkin pennun poikueista on havaintoja.

Lumikoita elää koko Keski-Suomen alueella. Kannan vaihtelut ovat hyvin suuria ja riippuvat osin myyräkannan suuruudesta, osin lumikkoja pyydystävien petojen määrästä. Runsaankin lumikkokannan aikaan eläimen havaitseminen on vaikeata. Useimmin lumikon huomaa talvella, kun valkoinen eläin vilistää auton edestä yli tumman tien.

Rinnakkaisnimiä mm. pieni portimo, talvikko ja nirppa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.