”Itse tehden saa juuri sellaista kuin haluaa”

Jos McGyver olisi nainen, hänen nimensä olisi varmaankin Elina Sukuvaara.

Elina Sukuvaara on monitaitoinen nainen. Yllä on itse ommeltu kietaisumekko. Helena Hirvonen

Katariina Henttonen

Taitavan naisen käsistä syntyvät käsityöt niin puusta kuin langasta virkaten, neuloen ja kirjoen, ompelukset, leipomukset ja monenlaiset ruoat aina grillipizzasta haudutettuun majavaan. Itse tekeminen on monitaitoisella naisella verissä.

Erityisesti käsityöt ovat aina olleet Elina Sukuvaaralle erityisen innostavia ja kiinnostavia. Oppi on tullut omasta perheestä, kokeilemalla, innostumalla ja onnistumalla.

– Isä oli puuseppä ja äiti on tehnyt ikänsä kaikenlaista käsillä. Olen pienestä pitäen tehnyt kaikenlaista ja saanut kotona käyttää koneita. Olen tutustunut kaikkeen, mihin vain olen päässyt käsiksi sekä katsonut, kysynyt ja selvittänyt, miten mikäkin tehdään. En saanut sellaista intohimoa mihinkään tiettyyn, vaan minulle käyvät kaikenlaiset hommat. En jaksa hioa yhtä taitoa huippuunsa, vaan olen enemmän monitaituri, hän pohtii.

Työkseen Elina Sukuvaara tekee graafista suunnittelua oman Kronogra-yrityksensä kautta. Sukuvaaran elämänasenne kiteytyy ajatukseen, että kaiken voi tehdä itse, kun vaan opettelee. Hän ajattelee, että monella vastaan tulee se, ettei uskalla edes kokeilla.

– Kaiken, mitä tässä maailmassa on, on joku joskus tehnyt. Sen voi silloin tehdä itsekin, jos vain viitsii ja haluaa opetella, hän sanoo.

Elina korostaa kuitenkin, että työvälineiden tulee olla kunnossa.

– Jos sakset jos eivät ole terävät, niin leikkaamisesta ei tule yhtään mitään. Työvälineistä ei välttämättä kannata sitä halvinta ostaa. Huonoilla työkaluilla työ takkuaa, mutta hyvillä onnistuu, hän opastaa.

Virkkausta, neulontaa, kirjontaa ja ompelua: Elina tekee käsitöitä monipuolisesti. Puolisolle syntyivät prätkähousut nahasta sekä itselle ja perheelle ommeltuja vaatteita. Tekeepä nainen myös makramee-teoksia. Työn alla on aina useampi projekti. Elina kertoo, että ei ota paineita yhden työn valmiiksi saamisesta kerrallaan, vaan tarvitsee vaihtelua.

– Teen käsitöitä esimerkiksi samalla, kun katson telkkaria. Muuten se katselu on liian passivoivaa. Kanarian lentomatkalla syntyi pitsiliina. Perhe on alkanut jo vähän kysellä, että mihinkäs seuraavan makramee-työn meinaat laittaa, hän naurahtaa.

Kaikki käsityöt on kuitenkin tehty toistaiseksi itselle tai läheisille lahjaksi.

– Jos tekisin myyntiin, se pitäisi eriyttää nykyisestä työstä, Elina miettii.

Uutta ”jämäpaloista”. Perheen kotitalo on myös rakennettu ja piha laitettu itse yhdessä. Elina Sukuvaaran puoliso on kirvesmies, joten hän rakentaa monenlaista. Hän kertoo saavansa mieheltä jäävät ”jämäpalat”, mutta niin vain niistäkin syntyy monenlaista.

– Rakentelen sisustus- ja tarve-esineitä kotiin. Itse tehden saa kestävämpää suhteellisen edullisesti eli tarvikkeiden hinnalla ja juuri sellaisen kuin haluaa ja tarvitsee, hän sanoo.

Käsitöiden lisäksi Elina leipoo, säilöö itse puutarhassa kasvattamiaan tai keräämiään kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä valmistaa ruokaa esimerkiksi riistasta, joka ei ole monelle edes tuttua.

– Mieheni metsästää, joten sitä kautta tulee erilaista riistalihaa. Majavaa tulee paljon, mutta sitä pitää hauduttaa hyvin pitkään. Meillä syödään myös kaurista, peuraa, hirveä, kanalintuja ja jänistä kun sellainen sattuu kohdalle, hän luettelee.

Uusin innostuksen kohde on öljyvärimaalaus, mutta sen Elina Sukuvaara aikoo jättää talven pimeitä iltoja varten.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut