Epäiletkö kiinalaisten autojen turvallisuutta? – Jos et, tämän videon jälkeen saattaa pari kysymystä herätä

Baic EX360 -sähköauto syttyi kesken akkujen lataamisen ja räjähti. Tapaus kiihdytti Kiinassa muutoinkin virinnyttä keskustelua autojen turvallisuudesta. Liveleak

Timo Nieminen

Kiinassa on myynnissä kymmeniä sellaisia sähköautomalleja, joista ovat läntisessä Euroopassa kuulleet ainoastaan innokkaimmat autoharrastajat.

Kiinalaisilla valmistajilla on palava halu tehdä autoistaan vientituotteita esimerkiksi Euroopan markkinoille. Toistaiseksi siinä on onnistunut vain pari yhtiötä – muiden edessä Eurooppa on sulkenut ovensa ennen muuta siksi, että kiinalaiset autot eivät täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Kiinalaisten yhtiöiden nimivalinnoistakin voi päätellä, että maailman valloittaminen on ollut haaveena jo yhtiöitä perustettassa. Autoja tekevät muun muassa Arcfox, Brilliance, Chery, Dmazing, Iconiq, Ideal, Leading, Leap Motors ja niin edelleen.

Valmistajia on niin paljon, että länsimaiset autoasiantuntijat ovat aivan syystä epäilleet tuotteiden laatua. Nyt myös kiinalaiset itse ovat heränneet kyselemään turvallisuuden perään, sillä Kiinassa valmistettuja autoja on syttynyt viime kuukausina palamaan monissa osissa maata.

Tuorein kiinalaisia puhututtanut tapaus on Baic EX360 -sähköauton räjähdys. Ladattavana olleesta autosta oli alkanut nousta savua, joten paikalle kutsuttiin palokunta. Kun palomiehet alkoivat suihkuttaa auton päälle vettä, sähkö-Baic räjähti rajusti.

Suomessakin on puhuttu palavien sähköautojen sammuttamisen vaikeudesta, koska akkupalot ovat arvaamattomia ja vaativat sammutuksessa erilaisia keinoja kuin polttomoottoristen autojen tulipalot. Siitä sai tässä videossa opetuksen myös eteläkiinalaisen palolaitoksen yksikkö.

Sen verran tylyltä tuhoutunut Baic EX360 näyttää, että kiinalaisautojen tuontia rajoittavat EU:n tiukat säädökset tuntuvat entistäkin perustellummilta.

Etenkin, kun kiinalaistietojen mukaan ei todellakaan ole kyse yksittäistapauksesta vaan ryppäästä sähköautojen paloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.