Iloinen yllätys Japanista – suomalaiset hurmannut sympaattinen pikkumaasturi palaa Eurooppaan

Tältä näyttää Suzuki Jimny LCV sisältä: 2 istumapaikkaa ja 863-litrainen tavaratila. Suzuki Motors

Timo Nieminen

Nettivuodatusten perusteella suru oli harvinaisen suuri Suomessakin, kun Suzuki ilmoitti alkuvuonna, että pikkumaasturi Jimny poistuu Euroopan markkinoilta. Syynä olivat autonvalmistajille asetetut hiilidioksidirajat. Suzuki pyrkii muiden valmistajien tavoin saamaan henkilöautomallistonsa hiilidioksidipäästöt vuonna 2021 alle 95 gramman, mikä pakotti karsintaan mallistossa.

Nyt Suzuki on kuitenkin löytänyt keinon pitää Jimny myynnissä EU-alueella.

Jimnyä aletaan tuoda eurooppalaisille kuluttajille N1-luokkaan kuuluvana kevyenä pakettiautona. Muutos on yksinkertainen: takapenkit pois, tavaratila laajemmaksi ja silloinhan jäljelle jää 2-paikkainen pakettiauto. Edellisessä Jimnyn versiossa pystyi käytännössä tekemään lähes saman takapenkit kaatamalla, mutta EU-pykäliä ei moinen operaatio olisi täyttänyt.

Kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä EU käsittelee paljon armeliaammin kuin henkilöautojen lukuja.

Uusi Suzuki Jimny LCV (= Light Commercial Vehicle) tulee 1,5-litraisella moottorilla varustettuna. Tehoa on hillitysti 101 hevosvoimaa, mutta eipä ole uuden Jimnyn omapainokaan (1 090 kiloa) suuri vaikkapa keskikokoisiin henkilöautoihin verrattuna. Hiilidioksidipäästöt ovat 174 grammaa kilometrillä.

Ulkoisesti Jimnyn pakettiautoversio ei poikkea vuonna 2018 malliuudistuksen kokeneesta Jimnystä. Suzuki Motors

Jimnyyn saa nelivedon, ja auton kulutukseksi kerrotaan 6,1 litraa satasella. Tavaratilan koko on 863 litraa, joten perinteisten pakettiautojen kuljetuskykyä ei Jimnyllä ole.

Valmistaja lupaa auton vakiovarusteiksi muun muassa automaattisen hätäjarrutuksen ja mäkiavustimen.

Suzukin mukaan Jimny säilyttää pakettiautoksi muutettunakin "iloisen luonteensa ja maastoajokykynsä".

Vaikka Jimny on ulkoisen pirteytensä ja rohkean erilaisuutensa ansiosta suomalaisen autoväen suosikki, se ei ole myyntitilastojen kuningas. Viime vuonna ensirekisteröintejä kirjattiin 58. Tänä vuonna tilastoissa on luku 59, mutta Jimnyjä on myös ollut rajoitetusti saatavilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.