Kotipeili: Kauniit kaksiot kahdessa kunnassa

Paritalossa sijaitseva asunto tuo asujalleen melkeinpä omakotiasujan vapauden. Etuovi-kohde 20098105

Katariina Henttonen

Kaksio on toimiva sekä kompakti asumisratkaisu monelle itsekseen asuvalle, pariskunnalle tai jopa pienelle perheelle. Rivi- ja paritalokaksiot tuovat kerrostalokaksiota enemmän omaa rauhaa ja tilaa myös pihan tai terassin muodossa. Tässä jutussa esittelemme kaksi hyvin samankaltaista kaksiota kahdessa eri kunnassa – Jyväskylässä ja Muuramessa.

Muuramen Jaakkolassa Manttaalintiellä sijaitsevan saunallisen 44,5 -neliöisen rivitalokaksion asukas on kuin herran kukkarossa, mutta kaikki palvelut ovat silti lähellä. Huom! Kiinteistövälityksen asuntomyyjä Saija Rokka kertoo, että tässä rauhallisella paikalla sijaitsevassa rivitalon päätyhuoneistossa ovat kunnossa sekä asunto että ulkopuoliset tekijät.

– Muuramen keskustan palvelut, kaupat, koulut, päiväkodit ja uimaranta ovat aivan kävelymatkan päässä, hän kertoo.

Asunto on valoisa, makuuhuone on tilava ja olohuoneesta on käynti omalle terassille. Takaterassi ei ole autotien varrella, joten myös terassilla saa oman rauhan.

– Läpitalonhuoneistossa on ikkunoita molempiin suuntiin, joten se tosiaan on valoisa, Saija Rokka sanoo.

Rokan mukaan tässä asunnossa ei ole lainkaan hukkaneliöitä, vaan tila on käytetty fiksusti.

– Asunto on pieni ja kompakti ja kaksion säilytystilat ovat todella hyvät. Kaksioon on laitettu lattiat ja vaaleat pinnat, joten sen on käytännössä muuttovalmis. Jos haluaa väriä, vaaleisiin pintoihin on helppo päivittää oma tyyli, Rokka opastaa.

Rivitaloasujalla on takanaan asunto-osakeyhtiön tuki ja turva esimerkiksi, jos remontteja on edessä. Suuria remontteja ei tässä taloyhtiössä ole ainakaan toistaiseksi tiedossa.

– Jos tuleekin jotain remontteja, niin asunto-osakeyhtiössä on aina useampi maksaja ja yhtiön turva. Omiin remontteihin pitää kuitenkin aina saada taloyhtiön siunaus, eli ihan mitä tahansa ei voi rivitalossa itsenäisesti tehdä, Rokka pohtii.

Oma tupa, oma lupa. Jyväskylän Huhtasuolla, luonnonläheisellä omakotitaloalueella sijaitseva kaksio on paritalon toinen puolikas. Tämän kaksion asukas saa muuttaessaan paljon omaa vapautta.

– Iso, omalla tontilla seisova omakotitalo on jaettu kahdeksi asunnoksi ja paritalokaksion asukkaalla onkin paljon omaa vapautta. Vaikka paritalokin on asunto-osake, siinä saa melkeinpä omakotiasujan vapaudet, Rokka toteaa.

Tässä saunallisessa kaksiossa on hyvä pohjaratkaisu ja ihka oma takapiha omenapuineen. 64-neliöisessä kaksiossa reilusti tilaa olla ja elellä. Isot ikkunat ja reilun kokoiset huoneet tuovat asuntoon valoa ja avaruutta.

Hyvänä puolena paritaloasujalle Saija Rokka nostaa myös sen, että tarvittavia remontteja tehdään kaikessa rauhassa, sovitaan yhdessä etukäteen ja kerätään rahaa, jolloin velkaantumista remontteja varten ei pääse tapahtumaan.

– Katto on uusittu alkuvuodesta ja pieniä korjauksia, kuten maalausta, tehdään pikku hiljaa. Remonttienkin suhteen paritaloasumisessa on enemmän omaa vapautta, mutta enemmän myöskin riskejä verrattuna taloyhtiöön, hän toteaa.

Huhtasuon keskustan palvelut, kuten kaupat, terveyskeskus ja kirjasto sekä koulu ja päiväkoti ovat lähellä. Seppälän palveluihin on parisen kilometriä eikä keskustaankaan ole pitkä matka.

– Huhtasuon asunnossa pääsee lähemmäs kaupungin vipinää. Läheltä lähtevät myös luontopolut laavuineen ja ulkoilureitit, Rokka kertoo.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut