Tämä on maailman etsityin auto – arvo 90 miljoonaa euroa, valmistajan usko löytymiseen alkaa hiipua

Tältä näyttää kateissa oleva Bugatti Type 57 SC Atlantic Coupé. Se valmistui neljän auton mallisarjasta toisena. Bugatti

Timo Nieminen

Autonvalmistaja Bugatti on päättänyt vielä kerran etsintäkuuluttaa Bugatti Type 57 SC Atlantic Coupén. Tämän mallisarjan autoja valmistettiin vuosina 1936–38 vain neljä. Yksilöistä kolmen olinpaikka on tiedossa, mutta neljännen (valmistenumeroltaan 57453) kohtalo kiinnostaa valmistajaa edelleen.

Kateissa oleva musta Type 57 SC Atlantic Coupé ei ole autonvalmistajalle merkityksellinen siksi, että se olisi ihmisten ilmoille putkahtaessaan maailman arvokkain auto. Auton arvoksi edes jotenkin kohtuukuntoisena on arvioitu 90 miljoonaa euroa.

Bugatti toivoo auton löytyvän siksi, että se on "ehkä tärkein yksittäinen tuote Bugattin historiassa ja edelleen yrityksen jokapäiväisen työn suurin inspiraatio".

Rothschildin suvun omistama Bugatti Type 57 SC Atlantic Coupé on mallisarjan autoista tunnetuin. Sen osti brittipankkiiri Victor Rothschild vuonna 1936. Bugatti

Neljästä Type 57 SC Atlantic Coupésta yhden omistaa muotiguru Ralph Lauren, jolla on yksi maailman arvokkaimmista autokokoelmista. Toinen on pankki- ja finanssimaailmasta tutun Rothschildin suvun omistuksessa. Kolmas ja tasoristeyskolarissa pahoin vaurioitunut yksilö on sveitsiläisellä keräilijällä.

Neljännen yksilön tekee valmistajayritykselle tärkeäksi se, että auton teetti itselleen Jean Bugatti. Hän oli perustajasukuun kuulunut autoinsinööri, joka Type 57:n avulla kehitti tavan muokata saman mallin pohjalta erilaisia autoversioita. Mallia valmistettiin avoautona, 2-ovisena, 4-ovisena ja coupéna.

Type 57 SC Atlantic Coupé oli malliston ehdottomasti arvokkain ja tyylikkäin tuote. Jean Bugatti teetti neljä erikoisvalmisteista autoa kunnianosoituksena lentäjäystävälleen, joka kuoli lentoturmassa Atlantin yllä.

Jean Bugatti antoi omalle autolleen nimen La Voiture Noire (= musta auto). Bugatti on myöhemmin käyttänyt La Voiture Noirea hyperautonsa mallinimenä.

Alkuperäinen Musta auto kuljetettiin toisen maailmansodan aikana Ranskan Strasbourgista salaiseen piilopaikkaan Euroopassa, kun saksalaisjoukot alkoivat tunkeutua Ranskaan.

Autonvalmistaja ei tiedä, onko neljäs Bugatti Type 57 SC Atlantic Coupé yhä olemassa. Se elättelee ainakin pieniä toiveita, että on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.