Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitsubishi kehnoin, Audi paras – Näin paljon sähköautojen ja lataushybridimallien ajoakut hiipuvat vuodessa

Sähköautojen ja lataushybridien yleistyessä on keskusteltu paljon ajoakuista. Suuresti toisistaan eroavia mielipiteitä on esitetty esimerkiksi siitä, kuinka paljon ajoakut menettävät käytössä kapasiteettiaan.

Kanadalaisyhtiö Geotab on tutkimuksessaan todennut, että sähköisen linjan henkilöautojen akun kyvyt laskevat keskimäärin 2 prosenttia vuodessa. Geotab kuitenkin muistuttaa, että monet tekijät vaikuttavat kapasiteetin kutistumiseen. Siksi samanlainen akku voi eri autoissa menettää kapasiteettiaan eri tavalla muun muassa sen mukaan, millaisia ajomäärät ja auton ylläpito ovat.

Volkswagen kertoi äskettäin ID.4-mallin julkaisun yhteydessä, että litiumioniakulle taataan vähintään 70 prosentin kyvyt kahdeksan vuoden / 160 000 ajokilometrin jälkeen. Se kuvastaa monien muidenkin valmistajien näkemystä nykyakuista.

Geotab sanoo, ettei se mielellään julkaise autojen mallikohtaisia tilastoja akun kapasiteetin menetyksestä. Yrityksen mukaan sen tietokanta on kuitenkin jo niin laaja, että tiedot ensimmäisen vuoden jälkeen kirjatuista miinuksista ovat julkaisukelpoiset.

Kanadalaisyhtiön mukaan ensimmäisenä käyttövuotena eniten kapasiteettia katosi Mitshubishi Outlander PHEV:n ajoakusta. Pudotusta ensimmäisen vuoden aikana oli keskimäärin 4,1 prosenttia. Toiseksi eniten kykyä katosi Kia Niro PHEV:n akuista (3,5 %). Suomessa tutuista automalleista suuriin kapasiteetin menettäjiin kuuluivat myös Toyota Prius Primen, Volkswagen e-Golfin ja Kia Soul EV:n akut.

Ensimmäisen vuoden aikana parhaiten ovat kapasiteettiaan säilyttäneet vuosimallin Audi A3 Sportback e-tronin akut. Niistä on kadonnut keskimäärin vain 0,3 prosenttia alkuperäisestä.

Seuraavaksi parhaat akkutehon säilyttäjät ovat Tesla Model 3, Tesla Model X, Nissan Leaf ja BMW i3. Kaikki nämä mallit menettivät ensimmäisenä vuotena keskimäärin alle prosentin akun kapasiteetista.