Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sähköautovalmistajan oma, mykistävä vertailu julki: "Tunnustamme, että tiedot sähköautojen päästöttömyydestä ovat pitkälti harhaa"

Polestarin toimitusjohtajan Thomas Ingenlathin faktat sähköautojen päästöistä ovat monille yllättävää kuultavaa. Polestar

Timo Nieminen

Volvosta irronnut sähköautojen valmistaja Polestar on tehnyt tutkimuksen, jossa yhtiö on vertaillut polttomoottorisen Volvo XC40:n ja täyssähköisen Polestar 2:n hiilidioksidipäästöjä autojen koko elinkaaren ajalta.

Tulos on yllättävä niille, jotka uskovat sähköautojen olevan ratkaisu liikennepäästöjen poistamisessa.

– Me sähköautojen valmistajat emme ole aiemmin ehkä osanneet kertoa aivan koko totuutta tuotteidemme päästöistä. Se on tietysti erittäin huono asia. Meidän pitää tunnustaa autojen sähköistämisen todelliset ilmastovaikutukset, vaikka se olisi vähän epämukavaa, totesi Polestarin toimitusjohtaja Thomas Ingenlath esitellessään Polestarin vertailua.

Yhtiön vertailu kertoo, että Polestar 2:n valmistaminen tuottaa 24 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Volvo XC40:n vastaava luku on 14 tonnia.

Ingenlath muistuttaa, että elinkaariajattelultaan Polestar 2 on puhtaampi auto kuin Volvo XC40. Kun lasketaan yhteen kaikki auton aiheuttamat hiilidioksidipäästöt, Polestar 2 muuttuu Volvoa vähäpäästöisemmäksi 50 000–113 000 ajokilometrin jälkeen. Vaihteluväli on suuri ja se riippuu suuresti siitä, kuinka lataussähkö on tuotettu.

Ingenlathin mukaan laskelman pohjana on käytetty nykyisiä eurooppalaisia lataustapoja. Esimerkiksi pelkästään tuulivoimalla tuotettavaa lataussähköä käytettäessä päästöt olisivat toki selvästi pienemmät.

– Polestarin tutkimus paljastaa meille valmistajille aika yksinkertaisen totuuden. Jos uskoo tehneensä mahtavan ekoteon ostamalla täyssähköauton, aivan näin ei ehkä ole. Voimanlähteiden vertailu on monimutkaisempi asia kuin olemme tähän saakka myöntäneet, tunnustaa Ingenlath.

Juttua korjattu klo 14:44: Poistettu virheellinen lukema Polestar 2:n latauksen synnyttämistä hiilidioksidipäästöistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut