Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Tulevaisuuden katumaasturi" mykistää Pekingin autonäyttelyssä – kuinka pitkälle teknologian voi autossa viedä?

Täyssähköinen katumaasturi HiPhi X on monin tavoin erikoisen näköinen ja oloinen auto. Human Horizons

Timo Nieminen

Human Horizons on kiinalainen huipputeknologiaan ja älykkäisiin kulkuneuvoihin keskittyvä yhtiö. Euroopassa yritystä ei vielä suuremmin tunneta, mutta sen HiPhi X -katumaasturi on meneillään olevan Pekingin autonäyttelyn valovoimaisin tähti.

HiPhi X on valmistajan mukaan "tulevaisuuden katumaasturi" ja maailman ensimmäinen jatkuvasti kehittyvä auto. Se on täyssähköauto, jonka keksinnöistä monia ei ole aiemmin nähty autoissa.

Autossa on 562 sensoria, jotka keräävät ja analysoivat dataa sekä auton ympäristöstä että sisätiloista. Auton järjestelmät pystyvät oppimaan, mikä tekee HiPhi X:stä jatkuvasti kehittyvän.

HiPhi X avaa ovensa haluttaessa kasvojentunnistuksella ja siinä on maailman laajin puhekomentoja ymmärtävä järjestelmä. Autossa ei ole minkäänlaisia ovenkahvoja, sillä kaikki ovet avautuvat ja sulkeutuvat nappia painamalla.

Yhtään lisänäyttöä ei kiinalaisvalmisteiseen autoon enää mahtuisi. Human Horizons

Suuria näyttöjä on kolme, kookkain niistä on 19,9-tuumainen. Myös taustapeilin voi muuttaa tietoviihdejärjestelmää tottelevaksi näytöksi.

Auto on Human Horizons -yhtiön mukaan valmis nelostason autonomiseen ajamiseen. Se tarkoittaa, että se pystyy hoitamaan kaiken ajamisen ilman kuljettajan toimenpiteitä. Nelostason autonomiaan yltävää teknologiaa ei kuitenkaan Human Horizonsin mukaan voida asentaa käyttöön, koska kansalliset lainsäädännöt eivät sitä missään salli.

Voimanlähteinä on kaksi sähkömoottoria. Ne tuottavat 220 kilowatin tehon ja 410 newtonmetrin väännön. Nollasta sataseen HiPhi X kiihtyy 3,9 sekunnissa.

Valmistaja lupaa ensimmäisten HiPhi X:ien ehtivän tuotantolinjalle ensi vuonna.

HiPhi X on jo ennakkomyynnissä. Sen alkaen hinta on 680 000 juania eli noin 85 500 euroa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut