Tämä robottijaloilla "kävelevä" kummajainen ei ollutkaan pelkkä näyttelysonni – Hyundai sanoo olevansa tosissaan kehittämiensä UMV-luokan kulkimien kanssa

Elevate on Hyundain uuden UMV-luokan ensimmäinen tuote. Robottijalkojen avulla lähes missä tahansa liikkuva Elevate on Hyundain mukaan kiinnostanut asiakkaita suuresti. Hyundai Motor Group

Timo Nieminen

Kun Hyundai Motor Group toi CES-messuille tammikuussa 2019 koemallinsa Elevaten, uutuus esiteltiin viestimissä vähän naureskellen.

Sekä Elevate että Hyundain puheet uudesta UMV-ajoneuvoluokasta (Ultimate Mobility Vehicle) leimattiin pelkäksi yrityksen teknologiaosaamisen esittelyksi. Elevaten tulkittiin laajasti olevan uteliaisuutta herättävä näyttelysonni, jota kierrätetään messuilla ja muissa yleisötapahtumissa.

Nyt Hyundai on kertonut olevansa vakuuttunut UMV-luokan kaupallisista mahdollisuuksista ja uuden ajoneuvoluokan tarpeellisuudesta. Hyundai on perustanut erillisen yksikön (New Horizons Studio) pönkittämään UMViensa tuotekehitystä sekä ajoneuvojen tarjoamista asiakkaille ja hyötykäyttöön.

Hyundai Elevate yhdistelee robotiikan ja sähköautojen ominaisuuksia. Perusasennossa Elevaten renkaat ovat korin kulmissa, kuten missä tahansa henkilöautossa.

Hankalassa maastossa Elevaten voi pistää "kävelemään" robottijaloilla. Hyundai mukaan Elevatella pystyy esimerkiksi ylittämään 1,5 metriä korkean pystysuoran aidan. Jalat voi lukita kulloiseenkiin maastoon sopivaan asentoon tai antaa automatiikan tehdä valintoja.

Hyundain edustajien mukaan Elevatea alettiin kehitellä ennen muuta pelastustehtäviin, mutta kehitystyön edetessä on havaittu, että sillä on lähes rajattoman laajat käyttömahdollisuudet.

Elevaten toimintakykyä esimerkiksi metsäpalojen kaltaisissa hälytystilanteissa lisää se, että ajoneuvo "pystyy pitämään yllä moottoritienopeuksia".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.