Kotipeili: Tunnelman luovat somat syyskukat

Kartion mallinen sarvi seinälle. Kuvassa sarveen on istutettu lankaköynnöstä, callunoita ja koristekaalia. (Ruusupuu) Helena Hirvonen

Helena Hirvonen

Nyt on hyvä aika miettiä parvekkeiden ja terassien syysistutuksia. Tunnelmaa valojen lisäksi luovat kauniit ja värikkäät syyskukat. Valittavana on perinteisiä erivärisiä kanervia sekä hieman kestävämpiä callunoita. Marjakanerva, hopealanka ja lankaköynnös tuovat asetelmiin kepeyttä ja kestävät pitkälle syksyyn, jopa talveen. Pakkasilla kukkien tilalle voi istuttaa havuja esim. tuijia, kuusia ja mäntyjä. Ulkolaiset havut kestävät paremmin, kuin kotimaiset. Syysasetelmia kannattaa kastella pakkasille saakka, etteivät ne kuivu.

– Asetelmista saa persoonallisia, kun niihin rohkeasti sekoittaa eri värejä. Asetelmiin voi yhdistää kuivakukkia, luonnonheiniä, mustikan- ja puolukanvarpuja, kuivia lehtiä, tuohta, käpyjä, sammalta tai jäkälää. Pitää kuitenkin muistaa kysyä maanomistajalta lupa niiden keräämiseen, kertoo Kukkapalvelu Vehkannan yrittäjä Hanna Vehkalampi.

Tämän syksyn trendikkäin juttu Vehkannassa on sisälle, oviin ja terasseille ripustettavat kuivakranssit. Metallirenkaaseen on sidottu leikkovihreistä eukalyptusta sekä ruskusta. Lisäksi kranssi saa pintaansa luonnonheiniä, osmankäämin haarukalla viillettyjä lehtiä, käpyjä sekä ostettuja kuivakukkia. Tällainen kranssi on helppo tehdä myös itse. Erikokoisia metallirenkaita voi ostaa kaupasta, osan tuotteista saa luonnosta ja kukkakaupoista. Kranssin voi tehdä myös rottinkirenkaaseen sekä pajusta-tai risusta tehtyihin renkaisiin.

Kukkakauppa Ruusupuun yrittäjä Minna Rintala toteaa, että esimerkiksi hurmaava pampaheinä tekee perinteisestäkin syysasetelmasta vaihtelevan ja trendikkään. Erilaisia heiniä on saatavilla luonnonvärisenä sekä värjättyinä. Erittäin tyylikäs syysasetelma valmistuu valkoisesta callunasta sekä mustasta pampaheinästä sekä jänönhännästä. Myös Ruusupuussa kranssit ovat tämän päivän juttu sisälle ja ulos ja niitä voi tuunata aina vuodenaikojen mukaan.

– Asetelmiin kannattaa yhdistellä erilaisia kukkia, koristekaaleja, oksia ja heiniä. Jos syyskukat eivät kestä koko talvea, niiden tilalle voi myöhemmin vaihtaa havuja, opastaa Minna.

Kukkakaupoissa syysasetelmat tehdään erilaisiin pakkasenkestäviin astioihin. Uutuutena on myös erivärisiä ja –kokoisia kierrätyspusseja. Kauniin syysasetelman voi tehdä myös lyhtyyn. Vain mielikuvitus on rajana siinä, mihin asetelman tekee. Kukkakaupoissa asetelmia tehdään myös asiakkaan omiin astioihin.

Vain mielikuvitus on rajana siinä, mihin asetelman tekee

Pakkasten tullessa on havu- ja sammaltöiden aika. Terasseja ja parvekkeita voi somistaa havupalloilla, kartioilla, kransseilla sekä köynnöksillä.

– Upean viherseinän voi rakentaa kana-tai raudoitusverkkoon sammaleesta ja/tai havuista. Seinään voi lisätä valoja, kristalleja tai vaikkapa mehikasveja. Tällainen seinä säilyy kevääseen saakka. Jos omat taidot eivät riitä tai itseltä ei löydy tiloja havutöiden tekemiseen, valmiita havutöitä kannattaa kysyä kukkakaupasta, toteaa Minna Rintala.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut