Kotipeili: Nyt ostetaan omaksi kodiksi

Uusien asuntojen rakentaminen jatkuu vilkkaana.

Kari Ruuska

Uudet kodit ovat kevään notkahduksen jälkeen menneet hyvin kaupaksi. Omaksi kodiksi ostaminen on jopa vilkastunut, sijoitusasuntojen hankinta uudiskohteista on vähän hiipunut.

Kysyimme, mitä rakentajat ja välittäjät odottavat:

1. Miten kauppa käy ja millaisin odotuksin talveen?

2. Millaiset asunnot suosituimpia?

3. Onko toivekodin rakenne muuttunut?

4. Halutuimmat alueet?

5. Missä on myytävää?

Tuija Lundberg, Skanska

1. Viime keväänä kaupankäynti hiljentyi hetkeksi, mutta kesäkuun jälkeen pääsimme lähes samoihin kauppamääriin kuin viime vuonna ja syyskuu oli paras kuukausi vuosiin. Digitaalinen kaupankäynti yleistyi täydelliseen aikaan, asiat pystytään hoitamaan tarvittaessa ilman henkilökohtaista tapaamista. Yleisesittelyissä kävijät ovat vähentyneet, virtuaaliesittelyt ja yksityisesittelyt ovat suosittuja. Kaupankäynti jatkunee talvella ja keväällä normaalisti.

2. Sijainti on entistä tärkeämpää ja kohteemme ovat turvallisia sekä sijoitukseen että omaksi kodiksi. Pieniä asuntoja ei juuri ole jäljellä rakenteilla olevissa tai muuttovalmiissa taloissa, ne ovat kysytyimpiä. Isompien asuntojen kauppaa hidastaa usein ostajan entisen asunnon myynti. Työhuone ja pieni kolmio voivat olla etätyön lisääntyessä vaihtoehto kaksiolle.

3. Suunnittelussa huomioimme kotona työskentelyn ja kodin muuntumisen eri toimintoihin. Tilaa saa aikaan hyvällä suunnittelulla neliömääriä kasvattamatta. Olemme herkällä korvalla ja toimimme asiakkaiden toiveita kuunnellen.

4. Keskustan läheisyyteen, palveluiden äärelle halutaan. Lähiluonnon tärkeys on korostunut, esimerkkeinä Kangas ja Lutakko.

5. Kankaalla ennakkomarkkinoinnissa on Sylinteri. Lutakon aukion laidalla Sointu valmistuu alkuvuodesta 2021, vieressä on muuttovalmis Nuotti. Ennakkomarkkinointiin tulossa Swingi, Lutakon viimeinen asuintalo. Lähitulevaisuuden kohteemme ovat Kankaalla, jonne seuraava talo jo suunnitteilla.

Reetta Nummelin, Garantia Rakennus

1. Uudisasuntojen kaupassa ei ole toistaiseksi näkynyt koronan vaikutuksia. Meillä on päinvastoin mennyt hyvin kaupaksi kaikki asunnot, niin valmiit kuin rakenteilla olevat ja etenkin sellaiset, jotka ostetaan omaksi kodiksi, ei niinkään sijoitukseen. Uskoisin asuntomarkkinoiden pysyvän melko vastaavina ensi kevääseen mentäessä.

2. Rivitaloasunnot niin kolmiot kuin neliöt läheltä palveluita.

3. Vuosien mittaan suosituimpia ovat olleet tilavat kolmiot sekä alle 100 m²:n neliöt. Tämän kokoluokan asuntoihin sopii erilaisia pohjaratkaisuja ja ne mahdollistavat muunneltavuuden erikokoisille perheille tai eri elämäntilanteessa oleville asunnonostajille.

4. Vaikea sanoa yhtä halutuinta aluetta. Enemmän kohteen suosioon vaikuttaa, minkälaisella alueella ja ympäristössä se sijaitsee yleensäkin, kuinka lähellä ovat palvelut ja mikä on esimerkiksi sijainti suhteessa työpaikkaan.

5. Rivitaloasuntoja on tarjolla Muuramessa Tervamäessä sekä Kinkomaalla, Jyväskylässä Hupelin alueelle on kohde ennakkomarkkinoinnissa. Suunnittelussa on uusia asuntoja mm. Mannilaan (rivi- ja kerrostalotuotantoa).

Janne Särkkä, OP Koti

1. Uudiskohdekauppa on käynyt hyvin, kuten myös käytettyjen asuntojen kauppa. Omaan käyttöön asuntoa etsivät ovat liikkeellä, asuntosijoittaminen uudiskohteisiin on hienoisesti pienentynyt. Tulevan talven ja kevään tilanteen ratkaisee tarjonta; jos tarjolla on markkinaa puhuttelevia kohteita oikeilta paikoilta, niin kauppa käy lähes normaalisti.

2. Rivitalokauppa kävi keväällä ja kesällä mainiosti. Myös yksittäiset kerrostalot ovat menestyneet tapauskohtaisesti hyvin mm. Mannisenmäessä ja keskustassa. Eri kohteilla on usein erilaiset menestystekijät.

3. Merkittäviä muutoksia uudistuotannon ostajan käyttäytymisessä ei ole näkyvissä, tarpeet ovat pysyneet aika lailla ennallaan. Laadun takia uutta ostetaan ja usein asiakas personoi asuntonsa muutostyömahdollisuuden avulla.

4. Haluttuja alueita on paljon. Ydinkeskusta kiinnostaa aina, Lutakko ja Kangas ovat mukavasti laajentaneet keskustavyöhykettä. Vedelliset Suuruspään alue ja Tikanranta sekä Mannisenmäki, Lohikoski ja Äijälänranta ovat esimerkkejä kiinnostavista alueista.

5. Uusia koteja löytyy eri puolilta kaupunkia: Suuruspää, Tikanranta, ydinkeskusta, Haukkamäki, Lohikoski, Mannisenmäki, Laukaa, Seppälä, Ristonmaa.

Sanna Hotanen Kiinteistömaailma

1. Uudiskauppa on piristymään päin notkahduksen jälkeen, ostajat ovat liikkeellä ja uskon tilanteen jatkuvan hyvään suuntaan. Kotiin ja asumiseen kiinnitetään huomiota ja siihen panostetaan. Hyviä koteja on tarjolla ja tulossa.

2. Kysyntää on eniten omaan käyttöön tulevissa kerros- ja rivitalokodeissa, laajalla skaalalla kaksioista viiden huoneen asuntoihin.

3. Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen ja työskentelytila kodissa on entistä tärkeämpi. Tietyissä kokoluokissa pienilläkin neliöillä saadaan hyvät tilat, suunnittelu on isossa roolissa. Laatutaso on parantunut, ostajien vaatimustaso kasvanut.

4. Ostajien tarpeet ja arvostuksen kohteet ovat yksilöllisiä ja suosikkialueet vaihtelevat. Haluttuja asioita ovat miellyttävät näkymät/ ympäristö, hyvät ulkoilumaastot, järven läheisyys, palvelut, kulkuyhteydet jne.

5. VRP/Väinölänranta: kerrostalo Sepänpajassa joitakin huoneistoja jäljellä, omarantaisten rivitalojen toinen vaihe Päijänteenranta alkamassa, pari huoneistoa vapaana. Kerrostaloissa Koivikko tulossa.

VRP/Kangasrinne: kerrostalo Sudenmarja ennakkomarkkinoinnissa. Pientalotontteja tarjolla rakentajille. Keljon koulun alueelle kerrostalokohde tulossa.

Pohjola Rakennus/Seppälä: kerrostalo Kehräkukka, rakentaminen alkamassa. Laukaassa pari valmista huoneistoa jäljellä.

Keski-Suomen Rakennuskeskus/Korteniitty: rivitalokohde tulossa.

JVR-Rakenne/Tikanranta: massiivipuukerrostalokohde tulossa.

Asumisoikeus vaihtoehto omalle

Omistusasuntojen rinnalla asumisoikeuskohteiden rakentaminen eri puolille Jyväskylän seutua jatkuu vilkkaana. Myyntivastaava Jaana Koivisto TA-Yhtiöiltä kuvailee tilannetta hyväksi.

– Kaksioita ja kolmioita on hyvin tarjolla. Esimerkiksi Jyväskylän Kuokkalaan arviolta 3/21 valmistuvassa Pellonreunan uudiskohteessa löytyy vapaita kaksioita ja kolmioita. Uusia kohteita on suunnitteilla, uusimpana rakenteille on lähtenyt ensimmäinen asumisoikeuskohteemme Laukaaseen os. Laukaantie 21.

– Kysyntä on pysynyt tasaisena koronatilanteesta huolimatta. Pientä nousua rivitaloneliöiden kysynnässä on huomattavissa.

– Asumisoikeusasunnoissa asuu kaiken ikäisiä ihmisiä ja se soveltuu eri elämäntilanteisiin. Monelle nuorelle tämä on luonteva tapa muuttaa vuokra-asunnosta asumisoikeusasunnon kautta omaan ja senioreilla vapauttaa varallisuutta sekä aikaa omistusasunnon hoitamisesta eläkepäivistä nauttimiseen. Asunnossa voi asua haluamansa ajan ja eroon pääsee ilman jälleenmyynnin riskiä, 3 kk luovutusajan kuluttua.

– Asunnon kokoa enemmän vaikuttaa kohteen sijainti ja pohjaratkaisu. Kysytyimpiä ovat pienet toimivapohjaiset kolmiot ja neliöt hyvällä sijainnilla.

Näin pääset asumisoikeusasuntoon:

Hakijan tulee olla täyttänyt 18 vuotta. Hänellä tulee olla voimassa oleva asumisoikeusjärjestysnumero hakualueelta. Saatuaan numeron hakija jättää hakemuksen häntä kiinnostavia asuntoja tarjoavalle taholle. Vapautuvia asuntoja tarjotaan numerojärjestyksessä. Kun numero oikeuttaa varaamaan asunnon, toimitetaan tarvittavat liitteet ja maksetaan varausmaksu. Varausmaksu luetaan osaksi asumisoikeusmaksua.

Hakijalla ei saa olla tarpeitaan vastaavaa omistusasuntoa samalta alueelta. Varallisuutta ei saa olla niin paljon, että sillä rahoittaisi puolet haetun asunnon vapaasta markkina-arvosta. Tulorajoja ei ole. Varallisuutta ei huomioida yli 55-vuotiailla hakijoilla tai asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavilla. Valmiissa asuntokannassa varallisuusrajoja ei huomioida, jos muita hakijoita ei ole.

Asumisoikeusmaksu on noin 15% asunnon hankintahinnasta. Vakuus erääntyy maksettavaksi noin kaksi viikkoa muuton jälkeen. Kuukausittain maksetaan käyttövastiketta.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.