Näin naapurissa – syyskuun autokaupasta peräti 81,6 prosenttia (!) oli sähkölinjan autoja

Täyssähköinen Volkswagen ID.3 kiinnostaa Suomessakin, mutta sen myyntilukemat Norjassa ovat suomalaisittain käsittämättömät. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Suomessa hämmästeltiin autokaupan syyskuun ensirekisteröintilukuja, kun lähes neljännes autokaupasta oli sähkölinjan autoja. Näin ennen muuta ladattavien hybridien ansiosta, täyssähköisten autojen kauppa on Suomessa yhä pientä.

Toisin on sähköautoilun mallimaana pidettävässä Norjassa.

Norjan syyskuun tilastoissa täyssähköautot ja ladattavat hybridit ottivat koko autokaupasta 81,6 prosentin siivun. Lisäksi 7,3 prosenttia myynnistä valtasivat niin sanotut itselataavat hybridit.

Täyssähköisten autojen osuus oli 61,5 prosenttia. Tilaston kärjessä oli Volkswagen ID.3, jota ensirekisteröitiin 1 989 kappaletta.

Nykyisin kiinalaisten omistama brittimerkki MG oli syyskuussa jälleen yksi Norjan autokaupan voittajista. Tässä brändin seuraava hitti: täyssähköinen farmarimalli MG5. MG Cars

Kuuden eniten rekisteröidyn mallin joukossa oli neljä muutakin täyssähköistä mallia: Tesla Model 3, Polestar 2, MG ZS ja Audi e-tron.

Kenellekään tuskin on yllätys, että kaikki edellä mainitut luvut ovat ennätyksellisiä koko maailmassa. Sähkölinjan autojen osuudessa koko autokaupasta ei Norjaa uhkaa mikään muu valtio.

Norja jätti syyskuussa myös autokaupan korona-ajan notkahduksen tyrmäävästi taakseen. Viime vuoden syyskuuhun verrattuna henkilöautojen ensirekisteröinnit lisääntyivät 39,4 prosenttia.

Norjan tammi-syyskuun autokaupasta 50,5 prosenttia on koostunut täyssähköisistä autoista. Ladattavien hybridien osuus on 20,3 prosenttia.

Aurtomerkeistä syyskuun ykkönen Norjassa oli Volkswagen. Saksalaisvalmistajan 17,6 prosentin markkinaosuuden takasi ID.3. Moni suomalainen ID.3:n tilaaja saattaa tässä vaiheessa ihmetellä, miksi automallia tulvii Norjaan, mutta Suomessa autoja on luovutettu vasta pieni määrä. Selitys on se, että sähköisten autojen lanseerauksissa Norja on aina eturivissä – ja ihan siksi, että kauppa käy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.