"90 prosentin tarkkuus" – Škoda kehitti kännyköissä toimivan applikaation, joka kertoo autojen viat käyntiäänestä

Älypuhelimissa toimivalla applikaatiolla on Škodan mukaan testijaksolla etsitty vikoja 245:ssä jälleenmyyjän korjaamossa ympäri maailmaa. Škoda

Timo Nieminen

Autonvalmistaja Škoda sanoo testanneensa jälleenmyyjiensä korjaamoissa applikaatiota, joka helpottaa ja nopeuttaa vikojen paikantamista autoissa. Testit alkoivat viime vuonna.

Applikaatio on nimeltään Škoda Sound Analyser (Škodan äänianalysaattori). Älypuhelimeen ladattava applikaatio tunnistaa viat auton käyntiäänen perusteella. Tshekkivalmistaja sanoo, että äänianalysaattori on tähän saakka osunut oikeaan noin 90 prosentissa tapauksista.

Škoda kertoo, että applikaation toiminta perustuu ennalta äänitettyihin käyntiääniin ja lajittelualgoritmiin. Korjattavana olevan auton käyntiäänen ja aplikaatioon varastoitujen käyntiäänten vertailu paljastaa Škodan mukaan "erittäin suurella todennäköisyydellä" mahdollisen vian.

Applikaatio on Škodan mukaan lyhentänyt autojen korjausaikaa merkittävästi.

Digipohjainen diagnostiikka eli vikakoodien lukeminen on autoalalla ollut arkipäivää jo pitkään, mutta helposti ja mihin tahansa älypuhelimeen asennettava äänianalysaattori on uudenlaista ajattelua.

Škoda kuitenkin täsmentää, ettei kyseessä ole niin sanottu jokamiehen laite. Applikaatiota antamia koodeja lukemaan tarvitaan autotekniikkaan perehtynyt henkilö, koska Škodan käyttämä tekoäly parametreineen ja akustisine signaaleineen vaatii tarkan tulkinnan.

Jälleenmyyjien ei siis kannata ainakaan vielä pelätä, että jokainen Škoda-asiakas toisi autonsa korjaamolle valmis vikadiagnoosi kännykässään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.